StoryEditor
(ne)poštivanje dogovora

Karamatić: Bošnjaci su uspjeli što nitko nije stoljećima – Srbe i Hrvate napravili saveznicima

Piše desk  /  15.06.2022., 08:31h

Bošnjaci su svojom politikom uspjeli uraditi nešto što nitko nije uspio stoljećima – od Hrvata i Srba napraviti saveznike. Nismo mi doživjeli neko prosvjetljenje i naglo zavoljeli jedni druge, nego se jednostavno nastojimo držati dogovora. Bošnjaci, evo već 30 godina, o svemu što se s njima dogovori ili se ne pridržavaju ili iskrive tako da „voda ide na njihov mlin“.

Rekao je ovo u intervjuu za portal Banjaluka.net potpredsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Mario Karamatić komentirajući posljednji sastanak u Bruxellesu, ali i govoreći o očekivanjima oko izmjena Izbornog zakona i rješavanja krize u BiH.

– I ovo što gospodin Dodik govori da idemo u mirno razdruživanje. Pa ako se oni nastave ovako ponašati, po meni je to najnormalnija opcija; da se fino raziđemo k'o ljudi, pa ako se nekad sretnemo da možemo popiti kavu, rakiju i što već ide uz to – kazao je Karamatić.

Karamatić za Banjaluka.net kaže da je HNS poslao dokument kojim se traži izmjena preambule dogovora iz Bruxellesa u dijelu gdje se poziva na presude sudova – Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava.

– Tražili smo da se uvrsti ono što je potpisano u Bruxellesu 2013. i Mostaru 2020. godine. Podsjećam da su to međunarodni sporazumi kojima su jamac bili američka administracija i Europska unija. U Bruxellesu su tada sve stranke potpisale da neće niti jednom narodu nametati predstavnike, a u Mostaru je Izetbegović potpisao da će se provesti izmjene Izbornog zakona koje će osigurati da svi narodi mogu da biraju svoje predstavnike – ističe Karamatić.

Dodaje da su se na ovaj potez odlučili, jer „prijatelji Bošnjaci imaju običaj da se ne pridržavaju potpisanog, a kamoli načelno dogovorenog“.

Na pitanje jesu li predstavnicima Unije dali konkretne prijedloge kako bi trebale izgledati te izmjene Izbornog zakona, kaže da su sada zatražili samo da se poštuju sporazumi.

– Modaliteti provođenja mogu biti različiti i ne inzistira se da to mora da bude ovako ili onako – kaže on.

Govoreći o nedjeljnom sastanku u Bruxellesu, Karamatić smatra da je to „još jedan u nizu sastanaka koji neće donijeti ništa.

– Prvo, dnevni red nije bio onakav kakav je usuglašen s Hrvatskim narodnim saborom. Prioritetno se trebalo razgovarati o Izbornom zakonu, a on je samo uzgred spomenut i apsolutno je logično što Čović nije htio prisustvovati toj priči. Pogotovo što su tamo bila prisutna dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva, tako da mi tu nismo imali što tražiti – zaključuje Karamatić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:34