StoryEditor

Karamatić: Bez Izbornog zakona BiH ne može naprijed, DF nema s kime ući u pregovore

Piše D  /  01.04.2019., 04:04h

Očekujemo da će bošnjačka strana odblokirati proces koji je blokirala kako bi BiH dobila legitimnu vlast, poručio je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a i član Predsjedništva HNS-a, kazavši da očekuje skoru uspostavu Vijeća ministara BiH. Formiranje vlasti u BiH bila je jedna od tema sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, a Karamatić je pojasnio da stranke HNS-a očekuju da sa svojim bošnjačkim i srpskim partnerima što brže uspostave Vijeće ministara.

"Bošnjačke stranke se trebaju dogovoriti tko će ih predstavljati", izjavio je za N1.

DF je odlučio ući u pregovore oko formiranja vlasti, a Karamatić je kazao kako oni mogu pregovarati samo sa SDA i SDP-om.

"Citirat ću jednog od bošnjačkih članova Predsjedništva ‘ma hajte molim vas‘. DF nema s kime ući u pregovore, oni mogu pregovarati sa SDA ili stvoriti neki blok sa SDP-om, to je za nas bošnjačka stranka. Vjerujte mi, nećete uspjeti zabilježiti da neko iz DF-a sjedi sa nekim iz SNSD-a ili HNS-a i razmatra korake", izjavio je.

Da li HNS i dalje inzistira na izbornom zakonu?

"To je prioritet. Jeste. U ovakvu krizu smo ušli zbog nedostataka Izbornog zakona. Bez Izbornog zakona ne vidim da ova zemlja može naprijed. Može dovesti samo stagnacije, smanjenje BDP-a. Poručili su nam iz EU da nema puta bez implementacije izbora, a neće se implementirati dok se ne promijeni Izborni zakon to je stav HNS-a", poručio je Karamatić.

Mario Karamatić je u razgovoru sa Đenanom Kaminić-Puce kazao da takozvana Herceg-Bosna nije "takozvana".

"To je legitimna odluka političkog vodstva", kazao je. Paradržavna tvorevina, to ovisi kako gledate. Za mene je recimo paradržavna tvorevina takozvana Republika Bosna i Hercegovina koja je bila tijekom rata. Herceg-Bosna je unesena u svim aktima, Daytonskim, Washingtonskim sporazumom, u FBiH i BiH. BiH je sljednik svih zakona Herceg-Bosne, prvo Hrvatske zajednice, pa Hrvatske republike. Vi danas imate zakona u FBiH koji su iz Herceg-Bosne, pošto nikada nisu doneseni federalni, pa se primjenjuju i dan danas", poručio je Karamatić za N1.

"Što se tiče revitalizacije, o tome je bilo govora na jednoj od sjednica Predsjedništva HNS. Predsjedništvo je obavilo raspravu i mi možemo krenuti u tom smjeru ako BiH postane totalno nefunkcionalna. BiH postaje disfunkcionalna. Herceg-Bosna u svim svojim aktima je stala u sklopu BiH. Ne radi se o destabilizaciji, nego o vraćanju na početno stanje. Ovakvu BiH je strašno teško popraviti, dogovoriti se oko bilo čega. Jedina uspješna reforma je bila reforma Oružanih snaga, sjela su tri predstavnika naroda i oni su se dogovorili. Danas OSBiH normalno funkcioniraju. Gotovo ništa drugo ne funkcionira", poručio je Karamatić za N1.

Za kraj razgovora poručio je da se u BiH ljudi moraju dogovoriti kakvu zemlju žele, a to mora biti zemlja u kojoj će biti zadovoljni i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 03:18