Article_Top_970x250

Karajbić: Novalić je davao suglasnost za nabavke mimo Zakona

izVanredna sjednica zastupničkog Parlamenta FBiH

Karajbić: Novalić je davao suglasnost za nabavke mimo Zakona

lip 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vlada FBiH bila uključena u sve procese koji su se dešavali i da postoji neraskidiva veza u procesu nabavki između Federalne uprave civilne zaštite i Vlade FBiH, kazao je u pauzi današnje izvanredne sjednice Parlamenta FBiH zastupnik SDP-a BiH i nekadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma Elvir Karajbić.

- Premijer Fadil Novalić davao je suglasnost za nabavke koje su vršene bez poštivanja Zakona o javnim nabavkama. Ali kao što vidite danas su najogovorniji ljudi iz Vlade FBiH zaobišli su ovu izvanrednu sjednicu Parlamenta FBiH. Da li je to zbog određenih mjere ili svog osobnog stava u to ne bi ulazio. Ali može se zaključiti da je na jedan brutalan način, bezobzirno, vjerojatno uz dogovor određenih osoba naštimane su određene nabavke, ali to ćemo prepustiti Sudu i Tužiteljstvu. Ono što nas posebno zabrinjava jeste budući način rada Vlada FBiH, a postavlja se pitanje da li Vlada više štete nanosi kad radi ili kad ne radi. To je dilema koju treba otkloniti – istaknuo je Karajbić, prenosi Dnevni avaz.

Pozvao je vladajuću većinu da zbog kompromitiranosti trenutnog saziva Vlade FBiH izabere novu. 

- Nakon što se obavi rasprava, održat će se sjednica Kolegija, a Klub SDP-a je podnio zaključak kojim tražimo da se izabere nova Vlada FBiH. Treba imati mrvu odgovornosti prema građanima FBiH i iz istih političkih opcija izabrati novi saziv Vlade. Dakle podnijeli smo zaključak kojim tražimo smjenu cijele Vlade FBiH. Kao što ste mogli vidjeti iz izjava političkih subjekata koji participiraju u Parlamentu FBiH postoji volja da se izglasa nepovjerenje Vladi, a one političke stranke koje su saveznici i koji čine većinu su dužne da ponude novu Vladu FBiH – zaključio je Karajbić.

Dnevnik.ba