StoryEditor
nepravilnosti u restoranu

Kaos u Parlamentu BiH: Prijavljeno trovanje punjenim paprikama, inspekcija naredila uništavanje 90 kg mesa

Piše desk  /  16.09.2022., 14:14h

U restoranu Parlamentarne skupštine BiH, čije su cijene inače bagatela, nedavno je prijavljeno trovanje punjenim paprikama jedne od zaposlenica ove institucije, zbog čega je morala intervenirati županijska inspekcija, javlja Avaz.

Izlaskom na teren inspektori nisu pronašli punjene paprike, ali jesu uočili, kako je potvrđeno, niz nepravilnosti u radu restorana kojim upravlja Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

- Jedna osoba imala je trbušne tegobe u vidu proljeva i mučnine - navedeno je  u prijavi.

Avaz doznaje da je naređeno i uništeno čak 90 kilograma mesa zbog neispravnog držanja.

Neki proizvodi nisu imali ni deklaraciju.

Inspektori su utvrdili da su u kuhinji zatečena i zamrznuta unaprijed pripremljena imenovana i neimenovana jela (ambalažirana u oštećene pvc vrećice), mliječni proizvod kojem je istekao rok uporabe te sirovine bez deklaracije i mogućeg utvrđivanja sljedivosti i to: 1 kg pilećih bataka, 3 kg pilećeg filea, 8 kg teleće jetre, 12 kg pilećeg steka, 0,750 kg pilećeg fila, 0,485 kg begove čorbe, 3,775 kg sos teleći mišići, 0,430 kg pohovanog oslića, 0,450 kg svježi sir, 11,100 kg teleće kosti, 0,800 kg junećeg mesa, 6,600 kg piletine za wok, 25,800 kg pilećih bataka, 1,900 kg teleće šnicle i 14,400 kg ćufte-junećeg mesa.

- Navedene proizvode ukupne količine 89,69 kilograma na licu mjesta inspektor proglašava higijenski neispravnim te naređuje njihovo uništenje putem KJKP Rad, a potvrdu o uništenju potrebno predočiti inspektoru na uvid - stoji u informaciji u koju je portal Avaza imao uvid.

Osim toga, inspektori su naveli da je analizom uzoraka na Veterinarskom fakultetu dobiven zadovoljavajući rezultat gotovog jela, ali da su rezultati ispitanih briseva površina pokazali povećan ukupan broj bakterija.

Inspekcijskom kontrolom zatečene sirovine od koje se spravljaju jela, pri čemu je konstatirano da se meso u predmetni restoran doprema u svježem stanju, što stoji i na deklaracijama, a da se u istom na neadekvatan način vrši njegovo zamrzavanje.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2023 20:28