StoryEditor

KAOS U LIBIJI Članice G7 traže prekid vojnog pohoda na Tripoli

Piše D  /  06.04.2019., 07:04h

"Iskreno se nadamo da će Haftar ozbiljno shvatiti naša upozorenja", rekao je novinarima nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova skupine G7, Enzo Milanesi. 

Glavna tema njihova sastanka u zapadnoj Francuskoj bila su previranja u Libiji, premda je bilo predviđeno da se summit usredotoči na borbu za kibernetičku sigurnost te na pitanje stranog upletanja u liberalne demokracije i globalnu nejednakost.

Ministri vanjskih poslova su u priopćenju pozvali sukobljene strane u Libiji da se suzdrže od napada te da na prvo mjesto stave interese članica OPEC-a. Smatraju da nijedna od sukobljenih strana ne bi smjela koristiti naftna postrojenja u zemlji za svoju političku korist.

"Složili smo se da moramo iskoristiti sve mogućnosti kako bismo izvršili pritisak na odgovorne za sukobe u Libiji, osobito na generala Haftara, te da bismo izbjegli daljnju vojnu eskalaciju", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass.

Libija je u kaosu još od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada premijera Fayezu al-Serraja u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru Haftarove snage.

Haftar je 2014. okupio bivše Gaddafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja.

Vijeće sigurnosti ranije je pozvalo Haftarovu Libijsku narodnu vojsku (LNA) da zaustavi sve pokrete vojnih snaga, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:26