StoryEditor

Kaos u Crnoj Gori: Zbog uhićenih svećenika gađali policiju kamenjem i vrijeđali ih

Piše D  /  14.05.2020., 10:05h

Nakon što je episkopu SPC Joanikija i osam svećenika određen pritvor zbog mise u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo više tisuća ljudi, građani su izašli na ulice Crne Gore i prosvjedovali. Policija je pomoću suzavca ‘ugušila‘ prosvjede, a građani su tražili da se episkop budimljansko-nikšićki pusti iz pritvora gdje bi trebao biti 72 sata. 

Sudac za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, u srijedu je odbio žalbe odvjetnika, zbog čega su građani organizirali prosvjede u nekoliko gradova diljem Crne Gore. Situacija je izmakla kontroli u Nikšiću gdje je policija bacila suzavac i upotrijebila šok bombe kako bi spriječila ljute građane koji su ih gađali kamenjem i skandirali ‘ustaše‘. U sukobu je ozlijeđeno čak 22 policajca. 

Ulazak u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji s tenzijama, može napraviti veoma rizičnu atmosferu, u koju jedna prazna i ostrašćena glava može dovesti do usijanja, izjavio je za Vijesti.me Boris Raonić iz Građanske alijanse. S njim se slaže i Boris Marić, kolega iz Centra za građanske slobode koji ne vidi pravnu osnovu za pritvaranje svećenika. 

Zbog uhićenja svećenika u srijedu je na nekoliko sati prekinuto i zasjedanje skupštine. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su planirali pozovati pravoslavne vjernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne pusti episkop budimljansko-nikšički Joanikije sa svećenicima, ali da su odustali. 

U međuvremenu, policija je obavjestila da je podnijela kaznene prijave protiv poslanika DF-a Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo pozivanje na otpor i poziva građanima da se okupe u što većem broju na litiji u Nikšiću 12. svibnja., pišu 24sata.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:16