Article_Top_970x250

KAOS Toplotni val na Aljasci: Tope se glečeri, izbijaju požari

sile prirode

KAOS Toplotni val na Aljasci: Tope se glečeri, izbijaju požari

srp 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Toplotni val na Aljasci izaziva šumske požare i topi glečere, trujući dimom velike gradove i miješajući svježu izvorsku vodu s onom otopljenom od leda.

U Anchoragu, domu oko 40 posto stanovništva Aljaske, Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje protiv dužeg boravka na otvorenom zbog dima, a starce i bolesne su savjetovali da ostanu u kućama, piše Reuters.

Požar na Swan Lakeu u južnom dijelu nacionalnog utočišta za divlje životinje Kenai traje od 5. lipnja, a izazvao ga je udar groma. Preko 27.500 hektara zemlje je uništeno, kazali su iz vatrogasne službe.

Na sjeveru, u Fairbansku, pet lokalnih dužnosnika su naredili evakuaciju iz dva područja i kazali su stanovnicima da se pripreme za odlazak zbog požara u Shovel Creeku koji se proširio na 2.250 hektara do nedjelje navečer.

- Stanovnici se moraju odmah evakuirati, ne smiju odlagati odlazak - navodi se u priopćenju.

U konačnom zbroju, 354 šumska požara su izbila na oko 180.000 hektara na području Aljaske, tvrde službenici.

Rekordne vrućine u većem dijelu zemlje stvorili su uvjete visoke zapaljivosti na području od granice s Kanadom na istoku do Beringovog mora na zapadu.

Glavni grad Anchorage je jedno od područja gdje je rekordno toplo ljeto uslijedilo nakon rekordno toplog proljeća, objašnjava meteorolog Rick Thoman pri Centru za procjenu klime na Aljasci.

- Ovo veoma toplo vrijeme, koje je uslijedilo nakon toplog svibnja, rano topljenja snijega i serija udara gromova, stvorilo je savršenu podlogu za ovakve događaje - kazao je Thoman.

Topljenje glečera i snijega na planinama prouzročilo je porast vodostaja rijeka i potoka u velikom dijelu južne i središnje Aljaske. To je dovelo do poplava na rijeci Yenta.

Dnevnik.ba