StoryEditor

Kaos se širi američkim gradovima nakon brutalnog ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda

Piše D  /  28.05.2020., 10:05h

Nasilni prosvjedii zbog smrti jednog crnca tijekom policijskog uhićenja potresaju američki grad Minneapolis već dva dana. Gnjevna masa pljačka trgovine, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja.

Gradonačelnik Jacob Frey je zatražio od guvernera države Minnesote da pošalje vojne trupe - Nacionalnu gardu.

Prosjedi koji su počeli u srijedu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Georgea Floyda, snimljenog kako se guši dok mu tijekom uhićenja policajac koljenima pritiskuje vrat gotovo osam minuta. Na snimku se čuje kako Floyd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može disati i prestaje govoriti i pomjerati se.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Twiteru: "Molim te Minneapolise ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije", prenosi Beta

Prosvjedi su se proširili i na druge američke gradove. U Kaliforniji su stotine ljudi u prosvjedu zbog Floydove smrti blokirale autoput, u Los Angelesu su razbijali prozore policijskih vozila.

Policija u Memphisu je blokirala glavni put kada se rasno mješovita grupa demonstranata okupila ispred policijske stanice. Situacija se zaoštrila ispred barikada demonstranata.

Vatrogasci u Minneapolisu pod napadom demonstranata gase 30 požara podmetnutih, tijekom prosvjeda, a mnoga vatrogasna kola su oštećena kamenjem. Nitko nije povrijeđen u požarima.

Izlozi su porazbijani na radnjama u tržnom centru, prozori jedne škole i poduzeća, a šteta je vidna u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Demonstranti su jučer popodne počeli okupljati blizu policijske postaje u južnom dijelu grada gdje je 46-ogodišnji Floyd umro u ponedjeljak pošto ga je policija uhitila ispred jedne radnje nakon dojave da je platio falsificiranom novčanicom.

Ured američkog državnog tužitelja i Federalni istražni biro (FBI) u Minneapolisu priopćili su danas da sprovode veliku kaznenu istragu Floydove smrti i da im je taj slučaj prioritet.

Predsjednik Donald Trump je u srijedu na Twitteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza.

FBI je već ranije objavio da će istražiti jesu li Floydova građanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Floydu i još troje su u utorak otpušteni, a jučer je gradonačelnik zatražio kazneni postupak protiv njih.

Gradonačelnik je pozvao guvernera Minnesote Tima Walza da aktivira Nacionalnu gardu, potvrdio je danas jedan glasnogovornik. Guverner je jučer u Twitter poruci pozvao na mir i rekao da nasilje predstavlja "izuzetno opasnu situaciju" i pozvao ljude da se raziđu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:29