Article_Top_970x250

Kaos na ulicama Hong Konga, sukobili se policija i prosvjednici

masovni prosvjedi

Kaos na ulicama Hong Konga, sukobili se policija i prosvjednici

lip 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via HRT

Novi zakon o izručenju u Hong Kongu je rezultirao nasiljem. Policija je ispalila gumene metke i suzavac na prosvjednike, koji su blokirali ključne ceste oko vladinih zgrada i bacali cigle na policiju.

Vlada još uvijek traži prijedlog zakona kojim bi se omogućilo izručenje Kini, a očekuje se da će finalno glasovanje usvojiti 20. lipnja. Međutim, Zakonodavno vijeće (LegCo) sada odgađa drugo čitanje.

Prosvjedi su uglavnom bili mirni dok su tisuće prosvjednika izašle na ulice i pokušale blokirati pristup državnim zgradama prije zakazane rasprave o zakonu.

Međutim, u srijedu su demonstracije eskalirale, a suzavac i gumeni meci ispaljeni su nakon što su aktivisti pokušali ući u državnezgrade.

Vlasti Hong Konga priopćile su u srijedu kako odgađaju kontroverzni nacrt zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje.

Predsjedatelj Zakonodavnog vijeća (parlament Hong Konga) je u priopćenju izjavio da će se sastanak na kojem bi zastupnici razmotrili tekst tog nacrta zakona u drugom čitanju održati "kasnije".

Prosvjednici koji su se počeli okupljati u ranim jutarnjim satima u parku ispred vladinog sjedišta i koje je okruženo interventnom policijom, blokirali su dvije glavne prometne arterije, što je bila taktika koju je 2014. koristio i pokret "Occupy", prenosi HRT.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250