StoryEditor
prosvjedi na šri lanci

Kaos na Šri Lanci: Proglašeno izvanredno stanje, neredi diljem zemlje, premijer naredio vojsci da uspostavi red

Piše desk  /  13.07.2022., 18:45h

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe proglasio je izvanredno stanje u cijeloj Šri Lanki te je na zapadu države uveden policijski sat. Tisuće ljudi prosvjeduju, a policija je neke od prosvjednika gađala suzavcem.

Podsjetimo, predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa pobjegao je iz zemlje rano jutros, izvijestio je Associated Press pozivajući se na neimenovanog migracijskog dužnosnika.

Obitelj Rajapaksa, uključujući bivšeg premijera Mahindu Rajapaksu, godinama je dominirala politikom zemlje od 22 milijuna stanovnika i većina Šrilančana je krivi za trenutne probleme.

Premijer Ranil Wickremesinghe održao je televizijsko obraćanje u kojem je rekao da je naredio vojsci da učini sve što je potrebno da uspostavi red. Pozvao je prosvjednike koji su zauzeli njegov ured i druge državne zgrade da ih napuste i surađuju s vlastima.

"Ne možemo rušiti naš ustav. Ne možemo dopustiti da fašisti preuzmu vlast. Moramo okončati ovu fašističku prijetnju demokraciji", dodao je.

Dopisnik BBC-ja iz Colomba kaže da bi Wickremesingheova posljednja izjava mogla biti pokazatelj da se vojska sprema pojačati sigurnost u glavnom gradu.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 11:48