StoryEditor

Kandidati iz reda srpskog naroda bit će na svim listama za izbore u Mostaru

Piše D  /  23.08.2020., 12:08h

U skladu s ranije utvrđenim kvotama, srpski narod u Gradu Mostaru, nakon prosinačkih izbora, imat će minimalno četiri odbornika u Gradskom vijeću. Kandidati iz reda srpskog naroda očekuju se na skoro svim listama, a stranke sa srpskim predznakom ponudit će jedinstvenu listu. Za srpske vijećnike u prvom poslijeratnom sazivu Gradskog vijeća Mostara bolje upućeni tvrde da su istinski bili prevaga.

Profesor Milan Jovičić prvi je vijećnik srpske nacionalnosti u jedinstvenom Gradskom vijeću Mostara, biran s jedinstvene probosanske liste 1996. godine. I ovog puta zagovornik je sveobuhvatnog patriotskog bloka.

“Situacija u Mostaru zahtijeva, i to je moja želja, sličnu jedinstvenu listu probosanskohercegovačkih ili probosanskih ili patriotskih snaga, koji vole ovaj grad i vole ovu državu kao jedinu domovinu. Njihovo zajedništvo mora da dođe do izražaja”, kazao je Jovičić. “Probosanske i prohrvatske stranke isključujemo, ali možemo razgovarati nakon izbora o nekakvoj saradnji, ali na principima koje zastupamo 20 godina u Mostaru”, kazao je Mladen Krnjeušić, predsjednik SNSD-a Grada Mostara.

Lider SNSD-a Milorad Dodik očekuje da dva od četiri garantirana srpska mjesta u Gradskom vijeću, dobiju kandidati Jedinstvene srpske liste, što bi, kako je rekao, bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti. Izjava je protumačena kao najava formiranja većine zajedno s vijećnicima HDZ-a ili stranaka okupljenih u koaliciju Hrvatskog narodnog sabora. Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskog naroda Mostara objašnjava:

“Ako želimo da zastupamo interese srpskog naroda, pa čak i svih građana u Mostaru, zašto bismo bili jezičak ili zašto bismo bili na bilo kojoj strani? Mi ćemo biti na strani naroda koji predstavljamo. I na strani građana”.

Očekivanja su da će kandidate srpske nacionalnosti na prosinalkim izborima ponuditi i blok stranaka okupljenih oko SDA, Hrvatski narodni sabor, a to će sasvim sigurno uraditi i Bh. blok u Mostaru.

“Oni imaju svoje dežurne Srbe koji dosad, dok su bili u Gradskom vijeću, nijednom nisu zastupali naše interese, posebno vitalni nacionalni interes”, kazao je Mladen Krnjeušić, predsjednik SNSD-a Grada Mostara U strankama građanske orijentacije u Mostaru ističu da kandidati stranaka sa srpskim predznakom nemaju ekskluzivitet političkog predstavljanja jednog naroda.

Miljan Rupar, SDP Grada Mostara objašnjava: “Ne može se reći da je neko legitimni ili autentični predstavnik. Definicija te riječi zapravo još ne postoji. Tu se radi o pokušaju stranaka sa nacionalnim predznakom da prisvoje taj izraz i sebe zastupaju kao jedine predstavnike.

Oni to nisu, ni jedni, ni drugi, ni treći”. Koordinacija srpskog naroda i u listopadu 2018. godine ponudila je jedinstvenu srpsku listu na izborima za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Međutim, tada nijedan od ponuđenih kandidata nije uspio osvojiti mandat, prenosi BHRT.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:16