StoryEditor

Kandidat za Dom naroda iz reda Hrvata u Usori dobio 9 glasova

Piše D  /  02.02.2019., 01:02h

Krišto je uložila apelaciju zbog toga što hrvatski predstavnici smatraju kako odlukom SIP-a BiH nije provedena odluka Ustavnog suda, a da je tako, najbolje pokazuju slučajevi iz ovoga tjedna, piše Večernji list BiH.

Naime, nakon što je Anel Šahinović izabran za izaslanika iz USŽ-a iz reda hrvatskog naroda, bošnjačke stranke nastavljaju s biranjem Hrvata iz svojih redova u najviše zakonodavno tijelo u Federaciji BiH. Idući korak trebala bi biti odluka o izaslanicima iz Zeničko-dobojske županije i velike su šanse kako će se dogoditi scenariji kao u drugim županijama s bošnjačkom većinom.

Glasove na prste prebrojiti

Naime, kandidat bošnjačkih stranaka za hrvatskog izaslanika u Domu naroda FBiH je Vedran Kaser, a iz koalicije Hrvatskog narodnog sabora BiH u ZDŽ-u upozoravaju još jednom kako ovaj kandidat nema apsolutno nikakav legitimitet hrvatskog naroda. - Kaser je u Tesliću dobio više glasova nego što tamo živi Hrvata. I ti glasovi su vjerojatno uglavnom bošnjački. U susjednoj općini Usora, gdje su Hrvati većina, Kaser je dobio devet glasova. To je jasan znak što hrvatski narod misli o ovome kandidatu - rekli su za Večernji list iz koalicije HNS-a BiH ZDŽ-a.

Poručuju kako se ne može reći da je izborni sustav u državi dobar sve dok se događaju ovakvi slučajevi, odnosno dok se Hrvatima ne dopušta da izaberu svoje legitimne predstavnike.

- Zbog toga se nadamo kako će apelacija Borjane Krišto biti prihvaćena i kako će Hrvati konačno dobiti pravo birati svoje predstavnike bez straha da će im to uraditi drugi konstitutivni narodi. Samo na taj način može se zajamčiti opstanak Hrvata na ovim prostorima. Sve ostalo je scenariji koji nas vodi prema nestajanju - zaključili su iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH ZDŽ-a.

Bošnjački izbor Hrvata

Inače, bošnjački predstavnici biraju hrvatske izaslanike u Dom naroda FBiH iz čak pet županija. U prethodnom mandatu najpoznatiji slučaj bio je izbor Edima Fejzića iz Bosansko-podrinjske županije u Dom naroda uime hrvatskog naroda. Inače, u toj županiji žive svega 24 Hrvata! Očito je kako će ovaj put biti još takvih slučajeva, a svi oni samo dokazuju kako apelacija Borjane Krišto ima svoje uporište.

Pravilo po kojem svaka županija mora dati najmanje po jednog izaslanika u Dom naroda Federacije BiH iz triju konstitutivnih naroda nije jamac kako će Hrvati u budućnosti birati svoje predstavnike. Listopadski izbori i ono što se događa nakon njih najbolji su dokaz tome. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:23