StoryEditor

Kanadski premijer u središtu korupcijskog skandala

Piše D  /  08.03.2019., 08:03h

Justin Trudeau, kanadski “cool” premijer koji je 2015. godine osvojio progresivni svijet svojom pojavom i idejama, tone sve dublje. Skandal, za koji britanski Guardian piše da bi ga čak mogao koštati vlasti, ne jenjava. Upravo suprotno, traje već mjesec dana i svakim danom postaje sve užareniji, prenosi Jutarnji list.

Ovog se tjedna tako prolomila vijest o još jednoj ostavci u njegovoj vladi, ovaj put ministrice financija Jane Philpott koja se na taj korak odlučila samo nekoliko dana nakon što je Jody Wilson-Raybould, bivša ministrica pravosuđa (javna tužiteljica), javno svjedočila o tome kako su je premijer i njegovi suradnici pritiskali da odustane od kaznenog progona kanadske tvrtke optužene za prevaru i korupciju.

Ozbiljna zabrinutost

U priopćenju u kojem je objasnila svoju ostavku Philpott je ustvrdila kako je, nakon spomenutog svjedočenja, skandal oko tvrtke SNC-Lavalin “prouzročio ozbiljnu zabrinutost” oko razmjera Trudeauova pritiska. Mora se, ustvrdila je, držati svojih ključnih vrijednosti, etičkih odgovornosti i ustavnih obveza.

“U pitanju su principi neovisnosti i integriteta našeg pravosudnog sustava. Temeljna je doktrina vladavine prava da naš javni tužitelj ne bi smio biti podvrgnut političkom pritisku ili miješanju. Nažalost, izgubila sam povjerenje u to kako se vlada odnosila prema tom pitanju i kako je odgovorila na tu temu”, objasnila je Philpott, inače prijateljica ministrice Wilson-Raybould i jedna od rijetkih iz vladajućih Liberala koji su je poduprli kada je odstupila u veljači.

Trudeau je izjavio kako je razočaran odlukom Jane Philpott, ali da razumije zašto odlazi.

“Ovakve zabrinutosti moraju se shvatiti ozbiljno i mogu vam zajamčiti da ih tako i shvaćam. U demokraciji poput naše, u prostoru u kojem toliko snažno cijenimo našu različitost, dopušteno nam je ne slagati se i imati rasprave. To čak i ohrabrujemo”, poručio je.

No, “neslaganja i rasprave” o kojima on priča iznimno su ozbiljni i mogli bi po njega, ako je suditi prema najnovijim anketama, imati dramatične posljedice na izborima u listopadu. Čak 25 posto Kanađana trenutačno tvrdi da će skandal utjecati na to kako su mislili glasati na izborima u listopadu.

Problem leži i u činjenici, piše The Economist, da je Trudeau, u predizbornoj utrci, obećao uz poboljšanje odnosa s autohtonim stanovništvom, i otvorenu i transparentnu vlast. Zato aktualna realnost - optužbe da su on i njegovi suradnici pokušali nešto zamračiti, i to radeći pritisak na ministricu koja je i sama pripadnica autohtonog stanovništva - uopće ne izgleda dobro.

Mito od Gadafija

Riječ je inače o prvom velikom skandalu s kojim se Trudeau suočava. U njegovu se središtu nalazi SNC-Lavalin, građevinska i inženjerska tvrtka sa sjedištem u Montrealu, koja diljem svijeta zapošljava gotovo 50.000 ljudi, a samo u Québecu njih nekoliko tisuća. Tvrtka, prema pisanju BBC-ja jedna od najvećih te vrste na svijetu, optužena je da je u razdoblju od 2001. do 2011. godine obitelji libijskog vođe Moamara Gadafija platila 36 milijuna američkih dolara kako bi si osigurala unosne poslove.

Ako bi se utvrdilo da je doista kriva za to, mogla bi dobiti zabranu prijavljivanja na federalne natječaje u Kanadi, i to na razdoblje od deset godina, što bi bio vrlo veliki financijski udarac za kompaniju. Kako bi to izbjegla tvrtka je, pišu sada mediji, lobirala za potpisivanje “odgođenog sporazuma o kaznenom progonu”, koji bi joj omogućio plaćanje novčane kazne bez nametanja spomenute zabrane. Glavni argument - bilo bi nepošteno kažnjavati kompaniju u cijelosti i tisuće njezinih zaposlenika zbog grijeha bivšeg vodstva iste.

No, nadležna pravosudna tijela nisu bila za tu opciju pa su se zato na isti vlak, glase optužbe, ukrcali i premijer te njegovi suradnici koji su pritiskali ministricu pravosuđa ne bi li intervenirala i tražila tužitelje da prihvate predloženi sporazum. Ona je, tvrdi, odbijala pritiske koji su trajali čak četiri mjeseca prošle godine. Na nedavnom saslušanju je opisala uporne pokušaje kojima su je željeli natjerati da se predomisli, među ostalim, govori, “prikrivene prijetnje” Trudeauovih pomoćnika da je na putu da se sukobi sa samim premijerom.

Prema njezinu mišljenju, to odolijevanje pritiscima, bio je razlog zašto je naposljetku i maknuta iz sektora pravosuđa i prebačena u drugi resor, onaj za veterane, gdje je i služila sve dok nije dala ostavku u veljači. Prema njezinu mišljenju, konzultacije oko zaštite radnih mjesta su primjerene, no u ovom se slučaju osjećala primoranom upozoriti Trudeaua da ono što traži od nje nije primjereno.

Trudeau doista nije zanijekao da su razgovarali s njom o tome. No, prema njegovoj je verziji priče sve bilo u granicama pravila, pogotovo s obzirom na njegovo uvjerenje da mu je, kao premijeru, posao zaštititi radna mjesta Kanađana. Htio je, govori, spasiti njih devet tisuća.

Nove ostavke

Zbog opisanog skandala ostavku je najavio i Gerald Butts, dugogodišnji Trudeauov prijatelj i njegov najbliži savjetnik. No, ova posljednja ostavka, ministrice Jane Philpott, novi je i vrlo težak udarac za premijera. Pozivi da odstupi čuju se već neko vrijeme, a traži se i pokretanje dodatnih istraga. Isto tako, na rasporedu su i nova saslušanja upletenih dužnosnika pred Odborom za pravosuđe.

No, New York Times, u svojoj analizi slučaja, oprezno navodi kako je riskantno prognozirati kako će se cijela afera okončati i kakve će točno biti njezine posljedice.

Tvrdi da Odbor za pravosuđe, pred kojim se vode parlamentarna saslušanja, nema tim ljudi koji bi prikupljao dokaze, a među ostalim je i pod kontrolom vladajućih liberala. Istraga povjerenika za etiku, Marija Dona, također bi mogla završiti u slijepoj ulici - on može istraživati samo sukobe interesa, istrage su obično dugotrajne i nema ovlasti nametati ozbiljne sankcije. Pitanje je isto tako što radi - ili će napraviti policija - i hoće li to, s obzirom na skorašnje izbore, a poučena bivšim iskustvom, ikada i javno obznaniti.

Naime, 2005. godine policija je bila potvrdila da istražuje tadašnjeg ministra financija Ralpha Goodalea zbog ilegalne trgovine dionicama. Vijest je objavljena usred izborne kampanje, očekivano je eksplodirala kao bomba, a kasnije se pokazalo da je Goodale čist. Policija se tada našla na meti optužbi za upletanje u politiku, i od tada je iznimno oprezna oko politički osjetljivih istraga, a ova doista jest jedna od tih pa nije isključeno da će, ako i pokrenu istragu, šutjeti o tome.

Čuju se isto tako i pozivi na formiranje neovisne komisije koja bi provela javnu istragu, no Trudeau inzistira da su sve ostale zasad dovoljne.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:27