StoryEditor

Kanada dala azil mladoj Saudijki

Piše D  /  12.01.2019., 08:01h

- Kanada je jedinstvena u stajalištu da ćemo uvijek stati u obranu ljudskih i ženskih prava diljem svijeta, kazao je Trudeau upitan o tome bi li dodjela azila saudijskoj tinejdžerici mogla naštetiti ionako zahladnjelim odnosima sa Saudijskom Arabijom. 

Mlada Saudijka Rahaf al-Qunun, koja je pobjegla iz Saudijske Arabije, ranije je kazala da je planirala doći u Australiju s turističkom vizom a potom zatražiti azil.

No kad je u subotu navečer stigla u Bangkok zaustavila ju je tajlanska služba za imigracije. Potom je, zatvorena u hotelskoj sobi aerodroma, putem Twittera počela slati poruke o tome kako strahuje da bi je obitelj po povratku mogla ubiti te je zatražila pomoć društvenih mreža. 

Nakon toga su joj tajlandske vlasti, pod nadzorom UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) dale privremeni boravak te je započelo traženje treće zemlje koja će joj pružiti azil. 

Tinejdžerica je na Twitteru objavila "treća zemlja, uspjela sam":

Tajlandska služba za imigraciju objavila da je saudijska tinejdžerica dobila azil u Kanadi, koja je također dom obitelji zatočenog saudijskog blogera Raifa Badawija. Njegova supruga Ensaf Haidar i njihovo troje djece postali su prošlog srpnja kanadski građani nakon što su dobili azil u pokrajini Quebec.

Odnosi između Kanade i Saudijske Arabije snažno su zahladili u kolovozu 2018. nakon što je Kanada pozvala Arabiju da oslobodi zatočene aktivistice za prava žena, uključujući Badawijevu sestru Samar.  

Saudijska Arabija tada je prognala kanadskog veleposlanika iz Rijada i opozvala svog veleposlanika iz Ottawe.

Slučaj Rahaf al-Qunun ponovno je skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:15