StoryEditor

Kamp Vučjak će u sljedećim danima biti zatvoren, migranti sele na tri lokacije

Piše D  /  08.11.2019., 09:11h

Blizu 800 migranata koji trenutno borave na Vučjaku bit će raspoređeno u postojeće prihvatne centre, sve do formiranja novog i adekvatnog objekta za smještaj migranata. Klix.ba piše da će najveći dio useliti u Biru na području Bihaća i Miral u Velikoj Kladuši.

S obzirom na to da se očekuje da će biti i "viška" migranata, određen broj za koje neće biti mjesta u navedenim dvama prihvatnim centrima bit će prebačen u Ušivak na području Hadžića kod Sarajeva.

To potvrđuju pripreme koje se odvijaju za zatvaranje Vučjaka, ali i molba koju je IOM-u uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Kao što znate, u tijeku je rješavanje pitanja izmještanja migranata iz privremenih prihvatnih centara (objekata koji su privatno vlasništvo u objekte koji su u vlasništvu države). Kako je za rješavanje ovog važnog pitanja neophodno izvjesno vrijeme, molimo Vas da produljite ugovore o zakupu objekata Sedre, Bire i Mirala do konačnog rješavanja gore izloženog problema", naveo je Mektić u molbi šefu IOM Misije u BiH Peteru van der Auweraertu .

Molba Dragana Mektića šefu IOM-a

Molba Dragana Mektića šefu IOM-a (Foto: Klix.ba.)

Inače, pripadnici MUP-a Unsko-sanske županije na ulicama Bihaća provode pojačane mjere sigurnosti nakon sastanka s predsjednicima mjesnih zajednica i operativne grupe.

Policijske patrole se nalaze na pravcima kretanja migranata zbog većeg priljeva ovih dana. Jedna lokacija je Jablanska ulica koja se nalazi odmah pored kampa Bira. Te patrole su bile prisutne i prije, ali su pojačane i učestalije kako bi se građani osjećali sigurnije.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeće Grada Bihaća data je suglasnost za lokaciju Lipa kao jedinu u vlasništvu Grada Bihaća za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:15