StoryEditor

Kamenički je prije 14 mjeseci Mercedesom ubio dvije žene, evo zašto nije optužen

Piše D  /  20.10.2019., 07:10h

Kamenički je istražiteljima samo rekao da mu je jako žao zbog svega što se dogodilo, ali da nije u stanju iznositi svoju obranu. Istraga o običnoj prometnoj nezgodi, koliko god bila tragična, traje već više od godinu dana iako vještaci tvrde da bi se sve moglo završiti, a i trebalo je, u roku od 30 dana.

"U tom predmetu i nadalje je u tijeku istraga, u okviru koje je naloženo prometno vještačenje. Zbog potrebe međunarodne pravne pomoći, prometno vještačenje još nije dovršeno, no očekujemo njegov skori dovršetak, nakon čega će biti donesena meritorna državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti obaviještena putem naše službene web stranice", odgovorili su portalu Index iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva na upit zašto istraga još uvijek nije dovršena. Više od toga nisu mogli reći jer istraga, po zakonu, nije javna. 

Međutim, Index je uspio doznati zašto istraga još uvijek nije dovršena. Sve se svodi na to da je Kamenički vozio skupocjeni Mercedes koji u sebi ima ugrađenu tzv. crnu kutiju koja bilježi tijek vožnje.

"Nitko u Hrvatskoj ne može pročitati podatke iz te crne kutije. Zbog toga smo se putem međunarodne pravne pomoći obratili proizvođaču automobila da nam oni očitaju podatke iz crne kutije. No odgovorili su nam da ni oni ne mogu to napraviti jer se radi o dijelu koji i sami kupuju od drugog proizvođača pa smo se morali obratiti i njima. Zato sve to toliko traje", doznao je Index od izvora bliskog istrazi. 

U prijevodu, istražitelji se žarko žele dokopati podataka iz crne kutije jer bi im oni precizno pokazali koliko brzo je Kamenički vozio i što se točno događalo s automobilom.

Navodno se uz pomoć tih podataka može izraditi i trodimenzionalna rekonstrukcija događaja. Međutim, da njegov automobil nije imao tu crnu kutiju, jednostavno bi pozvali sudskog vještaka koji bi rekonstruirao događaj i time bi istraga manje-više bila završena. U prijevodu, da je imao lošiji automobil, već bi vrlo vjerojatno bio i optužen i osuđen na bilo kakvu kaznu. Ili pak oslobođen, ako bi sud tako odlučio.

U Županijskom državnom odvjetništvu kažu da se nadaju da će istragu uskoro dovršiti, a dotad vas podsjećamo da je dvadesetogodišnji Kamenički Ilicom svoj Mercedes AMG C63 vozio brže od 100 kilometara na sat. Na snimkama nadzornih kamera navodno se vidi da se utrkivao s nekim crvenim automobilom, ali njegov vozač nikada nije identificiran.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:37