StoryEditor
bivši generalni konzul BiH

Kaluža: Vrijeme da RS čvrsto zgrabi mjesto ministra inozemnih poslova BiH

Piše desk  /  14.11.2022., 21:53h

Aktualna ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković uništila je do samih temelja diplomatsko-konzularnu mrežu BiH i sve protekle godine smišljeno je radila protiv Republike Srpske, ocijenio je magistar međunarodnih odnosa i ekonomske diplomacije Lučiano Kaluža.

Kaluža je naveo da je Turković do krajnjih granica derogirala ugled Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara, zloupotrebljavajući svoj položaj kako bi u inozemstvu što više ocrnila Republiku Srpsku.

- Nije čak poštovala ni odluke Predsjedništva BiH, iako joj je to bila zakonska obveza. Radila je samovoljno i veliki dio diplomatsko-konzularne mreže stavila u funkciju omalovažavanja Srpske - rekao je Kaluža za "Glas Srpske", prenosi Srna

On smatra da je sada vrijeme da Srpska čvrsto zgrabi mjesto ministra inozemnih poslova da bi bili postavljeni zdravi temelji u diplomatsko-konzularnoj mreži.

Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu, je ocijenio da je korištenjem strukture postojeće mreže i imenovanjem patriotskih kadrova unutar diplomatsko-konzularne mreže, uz jasno definirane političke i ekonomske ciljeve, moguće na međunarodnom planu osigurati visok stupanj vidljivosti.

Prema njegovim riječima, uz čvrstu i jasno definiranu politiku ministra vanjskih poslova neophodno je povećati utjecaj i ulogu Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju Srpske.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:04