StoryEditor
Povijesni zaokret

Kalifornija izglasala zabranu prodaje novih vozila na fosilna goriva od 2035. godine

Piše hina  /  26.08.2022., 11:08h

Električni automobili brzo dobivaju na popularnosti u Kaliforniji. U 2012. manje od 2 posto prodanih novih vozila bilo je električno

Kad budete kupovali automobil u Kaliforniji 2035. nećete se morati odlučiti između benzinca, dizela ili električne energije jer više nećete imati izbora.

Pozivajući se na hitnu potrebu borbe protiv klimatskih promjena uz smanjenje onečišćenja zraka Kalifornijski odbor za zračne resurse (CARB) izglasao je u četvrtak da svi novi automobili i manji kamioni u prodaji od 2035. budu vozila s nultom emisijom.

Lauren Sanchez, savjetnica za klimu guvernera Gavina Newsoma, nazvala je to "velikim danom ne samo za Kaliforniju nego i za cijeli svijet".

Ovaj potez označava povijesni zaokret u desetljećima dugoj borbi za smanjenje zagađenja motornih vozila, važan pomak za potrošače, industriju, gospodarstvo i okoliš.

Kalifornija je predvodila naciju u regulaciji emisija iz automobila otkad je CARB krenuo u borbu protiv toksičnog žuto-smeđeg smoga koji se nadvio nad Los Angelesom 1966.

Velika populacija države značila je da proizvođači automobila nisu mogli ignorirati državni pritisak.

Kongres je iste godine dao Kaliforniji dopuštenje da postavi vlastita pravila u odnosu na savezni zakon o kvaliteti zraka.

Kalifornijska pravila o emisijama i učinkovitosti goriva usvojilo je više od desetak drugih saveznih država.

Nova odluka prisiljava proizvođače automobila da postupno ukinu benzinske i dizelske automobile, sportska terenska vozila, monovolumene i kamionete u korist čišćih verzija koje pokreću baterije ili gorive ćelije.

Ako proizvođači automobila ne uspiju, mogli bi im se naplatiti 20.000 dolara po automobilu koji ne ispunjava zahtjeve, poručio je CARB.

Ako se potrošači ne slažu? To bi moglo uzrokovati velike probleme. Ali državni dužnosnici misle da hoće, a linija trenda ulijeva povjerenje.

Električni automobili brzo dobivaju na popularnosti u Kaliforniji. U 2012. manje od 2 posto prodanih novih vozila bilo je električno. To je naraslo na 7 posto u 2018., a sada su 16 posto novih automobila prodanih u državi plug-in vozila.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 23:14