StoryEditor
ruski veleposlanik u BiH

Kalabuhov: Ne vidim problem u ideji Dodika o samostalnosti Srpske, Schmidt za Rusiju nije visoki predstavnik

Piše SRNA  /  11.11.2021., 15:52h
Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je kako ne vidi nikakav problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru BiH, koja je, kako je istaknuo, stvar političara, demokratskih odluka, te kako će je Rusija podržati ako do njene realizacije dođe u dijalogu.

Kalabuhov je rekao kako ne može govoriti o legitimnosti ili nelegitimnosti procesa vraćanja nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku, napominjući kako je to stvar političkog procesa i organa vlasti u Republici Srpskoj.

On je za BHRT rekao kako u razgovorima za rješenje krize u BiH zagovara to da sve odluke moraju biti donesene u dijalogu, u komunikaciji između entiteta, koji se sami moraju opredijeliti kako da nađu najoptimalniji put za izlaz iz sadašnje situacije.

Rusija smatra kako je Republika Srpska pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa, a Kalabuhov napominje kako su nadležnosti na BiH prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice.

-Ono što ja znam, kad sam radio ovdje u BiH, ono što se dešavalo u tom periodu nije bilo baš transparentno, nije bilo baš dobrovoljno. To je bio rezultat nekog „masiranog pritiska“ međunarodnog faktora na političare u BiH. Ako oni sada žele preispitati to, ako žele donijeti neke nove odluke to je do demokratski izabranih organa Republike Srpske - naveo je ruski veleposlanik.

Kalabuhov kaže kako je ruski stav da u BiH ne postoji visoki predstavnik, jer nije ispoštovana procedura imenovanja Christiana Schmidta.

On je podsjetio kako su odluku o imenovanju njemačkog diplomate donijeli veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) bez konsenzusa, bez načina utvrđivanja, bez usuglašavanja visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a.

-Kao država jamac Daytonskog sporazuma, mi smo članica PIC-a, ali mi ne radimo u OHR-u dok je tamo Schmidt. Mi ne podržavamo nikakve službene kontakte sa gospodinom Schmidtom - rekao je Kalabuhov.

Ruski veleposlanik smatra kako je odluka Valentina Inzka, koju je kao visoki predstavnik donio na samom kraju mandata i kojom se u okviru dopune Kaznenog zakona BiH zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, bila subjektivna i neizbalansirana.

-Najbolje bi bilo kada bi ta odluka bila uzeta u institucijama BiH, u toku rasprave, u toku dijaloga. Ovaj dijalog, on se vodi. Naravno, možda ne znaju svi za ovaj dijalog, ali razgovara se o tome u diplomatskim krugovima. To je pojam koji zbog političkih reperkusija mora biti vrlo izbalansiran i vrlo osjetljiv - ocijenio je Kalabuhov.

On je istaknuo kako ne vidi problem u tome što je Republika Srpska stavila van snage odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, iako je tu odluku Inzko donio u skladu sa svojim ovlastima, te smatra kako je to stvar Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Rusija 2015. godine nije podržala Rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN, koju je pripremila Velika Britanija, jer je taj nacrt, bio neizbalansiran i krivio je cijeli narod.

Intervju veleposlanika Kalabuhova bit će emitiran večeras na BHRT-u.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 21:57