StoryEditor
Veleposlanik Ruske Federacije u BiH

Kalabuhov: Bez rezolucije Vijeća sigurnosti nitko ne može biti visoki predstavnik. Zapad gura bezveznu priču

Piše desk  /  23.09.2023., 18:14h

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je da je stav Rusije da Christian Schmidt nema mandat i ovlasti visokog predstavnika jer nema rezolucije Vijeća sigurnosti koja mu daje taj legitimitet.

- Naš je principijelni stav da bez rezolucije Vijeća sigurnosti nitko ne može biti legitimni visoki predstavnik i to je takva stvar - rekao je Kalabuhov novinarima u dobojskom naselju Ritešić, prenosi Srna.

Kalabuhov je naveo da je vidljiv pokušaj Zapada da gura bezveznu priču jer Schmidt nema potrebni legitimitet.

- Mi poštujemo službeni stav Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika da Schmidt nema taj legitimitet. Znači, on ne može djelovati kao visoki predstavnik i nema sve kompetencije koje idu za tu dužnost - istakao je Kalabuhov.

On je podsjetio da prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma visoki predstavnik ima samo ulogu moderacije, odnosno dijaloga između strana u BiH, ističući da Ruska Federacija, kao jedna od potpisnica tog mirovnog sporazuma, smatra da je dijalog najbolje što se može desiti stranama u BiH - bez ucjene od strane međunarodnog čimbenika.

- To je strpljivost, to je kompromis i tako može doći do stanja prihvatljivog svim građanima BiH - izjavio je Kalabuhov.

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora PIK-a priopćili su jučer da iskazuju "punu podršku Schmidtu i Uredu OHR-a", pozvali predsjednika Srpske da "prekine s politikom nepriznavanja i nesuradnje sa Schmidtom" i naveli da "pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava mandat prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja akt njegovog nepoštovanja".

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 03:47