StoryEditor
vremenska prognoza

Kakvo nas vrijeme očekuje? Stižu temperature preko 30 stupnjeva, pa opet osvježenje

Piše desk  /  18.06.2023., 13:02h

Marko Čubrilo, poznati meteorolog u najnovijoj objavi najavio je da će se visinska ciklona nastaviti udaljavati na sjeveroistok, ali će i dalje nad istokom regije, donositi povremenu kišu i grmljavinske pljuskove.

Od nedjelje, 18. lipnja, prema nama će jačati grebena anticiklone preko koje će strujati topao zrak iz Mediterana, tako da će uslijediti stabilizacija i otopljenje.

"Od nedjelje će biti još toplije ali su modeli ipak umanjili snagu tog otopljenja i trenutno ga drže u granicama uobičajnih naleta vrućine za našu regiju i u srijedu bi se maksimumi trebali kretati od +26 do +32 Celzija, što jesu visoke temperature, ali svakako ne i ekstremno visoke te nema govora o nekim “paklenim vrućinama”", dodaje Čubrilo.

Kaže da će problem biti visok udio vlage pri tlu koji će stvarati osjećaj sparine.

"Oko srijede bi se istočnije od nas mogao premjestiti hladan front koji bi sjeveru i istoku regije uz lokalnu destabilizaciju atmosfere mogao donijeti rjeđu pojavu grmljavinskih pljuskova, a kako će pri tlu biti dosta toplo osim pljuskova može biti i rjeđih ali veoma snažnih grmljavinskih nepogoda", dodao je Čubrilo.

Najavio je do narednog petka toplo vrijeme, uz maksimume od +27 do +32 stupnja. U petak s približavanjem hladne fronte na sjeverozapadu regije svježije i nestabilno.

"Te nestabilnosti bi se u petak uvečer u subotu premijestile dalje na jugoistok te bi uz lokalno i vrlo jake pljuskove i nepogode uslijedilo osvježenje i za naredni vikend bi se maksimumi kretali od +16 do +25 stupnjeva", navodi se u prognozi Marka Čubrila.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 10:49