StoryEditor

Kako su u Cazinu izdavane lažne diplome: Bachelor nepostojeće rehabilitacije...

Piše D  /  14.11.2019., 10:11h

U rješenju koje je 30. lipnja 2017. godine donio tadašnji ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport USK Muhamed Ramić utvrđeno je da Visoka međunarodna školi u Cazinu ispunjava uvjete za studijske programe i to financije i bankarstvo, pedagogija i psihologija, drumski i gradski promet te zdravstvo (sestrinstvo, fizioterapija i sanitarni inženjering).

U istom rješenju navedeno je da Visoka međunarodna škola u Cazinu ne ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja za izvođenje studijskih programa agromenadžment, menadžment javne administracije, socijaln radi, specijalna edukacija i rehabilitacija i sigurnost. Naime, nakon završenog upravnog nadzora Senat Visoke međunarodne škole u Cazinu zamrznuo je, bar na papiru, realizaciju ovih studijskih programa

Foto: Klix.ba

"Visoka međunarodna škola u Cazinu obvezna je osigurati svim studentima koji su upisani, zaključno s akademskom 2016:/2017. godinom, na studijskim programima agromenadžment, menadžment javne administracije, socijalni rad, specijalna edukacija i rehabilitacija i sigurnost, završetak studija u skladu sa zakonskim propisima", navedeno je u ovom rješenju.

Kako doznaje Klix.ba., nakon nadzora utvrđena je obveza da Visoka međunarodna škola u Cazinu, onim studentima koji su upisano na programe za koje škola nije posjedovala licencu i akreditaciju, plati školovanje na drugim adekvatnim fakultetima.

Međutim, do toga nije došlo. Ova školska ustanova nastavila je izdavati fakultetske diplome na odsjecima za koje nije posjedovala licencu. Riječ je o diplomama Prvog ciklusa studija "teškim" 180 ECTS bodova, a kojima se stječe akademska titula "bachelora" nakon završene tri godine/šest semestara studija.

Na Visokoj međunarodnoj školi u Cazinu i dalje se izvodi nastava iz studijskih programa za koje ne postoji suglasnost.

Podsjećamo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području BiH izveli opsežnu policijsku akciju kodnog naziva "Pero" u kojoj su uhićene osobe koje su povezane s nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

U ovoj akciji uhićen je bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni tajnik političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić, ali i pojedini članovi njegove obitelji.

On je vlasnik vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. siječnja 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta USK.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 11:57