StoryEditor

Kako su migranti iz Kameruna prebacivani u BiH pod krinkom vjerskog turizma?

Piše D  /  16.06.2020., 09:06h

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podignuo je optužnicu protiv Jacksona Ndipa (rođen 1968. godine u Kamerunu) nastanjenog u Francuskoj i Agbora Donatusa Eta (rođen 1979. godine u Kamerunu) koji se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su tijekom 2019. i početkom 2020. godine s više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura omogućiti odlazak u zemlje Europske unije.

U optužnici se navodi da su optuženi krijumčarenim migrantima pribavili vize u Diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, koncem siječnja ove godine.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranja skupine ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata u vezi s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:17