StoryEditor

Kako su Izetbegović i Softić lagali Bošnjake

Piše D  /  29.07.2021., 16:26h

Međunarodni sud pravde u Haagu nedvosmisleno je obavijestio Sakiba Softića kako ga ne smatra agentom Bosne i Hercegovine još u svibnju prošle godine. 

U izjavi predsjednika suda Ronnyja Abrahama koju je večeras iz Haga poslao agenciji Beta, Abraham je potvrdio kako je sud odbio u postupak uzeti zahtjev za reviziju jer o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države.

Abraham navodi kako je Softić još 25. svibnja prošle godine pisao tom sudu pitajući je li njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH u procesu protiv SR Jugoslavije iz 2002. godine još važeće za pokretanje procesa revizije presude.

"Pismom od 26. svibnja 2016, tajnik Suda informirao je Softića kako je potrebno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio kako je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007", precizirao je predsjednik Medjunarodnog suda pravde.

Predsjednik Suda Abraham u izjavi citira pisma predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića od 13. srpnja prošle godine, i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka od 3. veljače 2017, u kojima su obojica naglasila kako "ne postoji odluka Predsjedništva BiH" o obnavljanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde, niti odluka kojom bi Softić, niti bilo ko drugi, bio ovlašten zastupati BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:20