StoryEditor

Kako se zapravo prenosi koronavirus? Virolog objasnio izjavu koja je zbunila mnoge

Piše D  /  27.05.2020., 10:05h

Ivan Christian Kurolt rekao je, gostujući u Otvorenom HRT-a, da se koronavirus ne širi respiratorno. ‘Važno je što se ne širi respiratorno, to olakšava rad i zaštitu ljudi‘, rekao je virolog, a ta izjava zbunila je mnoge, koji su se pitali - što to znači i kako se koronavirus onda širi?

Kurolt je za Dnevnik Nove TV objasnio da se ipak radi samo o nespretnom izrazu te da koronavirus zaista jest respiratorna bolest.

‘U tom trenu se nisam uspio sjetiti hrvatskog prijevoda riječi ‘airborne‘. Naime, radili smo nevjerojatnim tempom od veljače, slobodan dan i ne pamtim, ali nadamo se da smo ipak odradili naš udio da se savlada ova epidemija. Ipak, previše posla nosi puno dobra, ali i malo umora u večernjim satima, kao što je kasnovečernje gostovanje u emisiji. Ako sam pritom nekog zbunio, dopustite da pojasnim - naravno da se radi o respiratornom virusu. Ali čini se da je vjerojatniji kapljični prijenos učestali kod virusa SARS-CoV-2 nego aerosolni‘, ističe Kurolt.

Podsjetimo, ravnateljica Klinike, dr. Alemka Markotić naglasila je u utorak da se koronavirus širi kapljičnim putem. 

‘Sigurno ćemo se najesen puno lakše boriti. Jedna stvar koja je bitna je da smo inicijalno mislili da će se on slobodno širiti zrakom, da nećemo možda moći niti hodati ulicom. Sad je ipak jasno da je to kapljična bolest za koju ipak treba neki bliži i češći kontakt. I to je dobra stvar u toj priči. Ali ne za opuštanje", kazala je Markotić.

Krajem travnja, kada je iz splitske bolnice na Križinama pobjegao zaraženi pacijent, tamošnja šefica Stožera civilne zaštite Željka Karin pokušala je umiriti Splićane rekavši da se koronavirus ne prenosi tek tako i da s oboljelom osobom treba biti u kontaktu u trajanju od 15-ak minuta da bi se zarazilo.

Kurolt napominje da su maske i dalje dobra zaštita, posebice za zaražene osobe koja nošenjem zaštitne maske sprječavaju širenje virusa i zaraze na druge osobe, što je posebno važno u onim slučajevima kada ljudi niti ne znaju da su zaraženi.

19. travanj 2024 15:42