StoryEditor

Kako se preko ljubavi Hrvatice i Bošnjaka vrši novi udar na KŠC Petar Barbarić u Travniku?

Piše D  /  02.07.2019., 11:07h

"Nas dvoje. Svatko ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu podijeljenom na dva svijeta. U jednom dvorištu, koje oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uvjerili da su oni prekoputa drukčiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i vjerovali. Ali što znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! Ljubavi koja ruši granice, barijere, predrasude, ponos. Ljubavi koja u onom drugom vidi čovjeka. Čovjeka sa srcem i dušom, satkanog od krvi i mesa, s tisuću i jednom vrlinom i manom. Čovjeka kojeg je onaj Najveći satkao od najljepših mogućih niti. Mi smo se prepoznali”, objavila je na svom Facebook profilu Hrvatica Elisabeth Ella Hrgić Dagoja, inače iz Nove BIle nakon što je sklopila brak s Travničaninom, Bošnjakom Inasom Dagojom.

Objavu, koja je podijeljena gotovo tisuću puta i dobila je tisuće lajkova. Također, tu je i niz, razumljivo, pozitivnih komentara. Sve prati dirljiva fotografija mladenaca u vjenčanici i svečanom odijelu koje dijeli ograda. Ista ograda dijeli i dvije škole. 

 Katolički školski centar “Petar Barbarić” nastavu izvodi prema hrvatskom planu i programu i tu je školu pohađala Ela, dok je Inas išao u Mješovitu srednju školu “Travnik” koja nastavu izvodi po tzv. bosanskom planu i programu. Cijela priča je dobila i regionalnu pozornost.

“Nevidljiva ruka odabrala je nas dvoje da volimo, ljubimo, opraštamo, gradimo neke bolje svjetove, imamo i učimo djecu pravim i istinskim ljudskim vrijednostima. Danas sam zahvalna na svemu. Na dvjema školama. Na ogradi. Na preprekama i barijerama. Jer spoznati ljubav, ljubiti i biti ljubljen znači gasiti mržnju u sebi, opraštati, graditi mostove koje u čovjeku vide čovjeka. Nas dvoje, djeca, s ove i one strane, naše i njihove ograde, želimo vam da pored sebe imate nekoga tko će u vama probuditi ljubav i od vas učiniti najsretniju i najljubljeniju osobu na svijetu. Onako kako smo to nas dvoje učinili za sebe. Radujte se svakom danu i učite djecu da su sva ista, da nije važno jesmo li crni ili bijeli, krstimo li se ili klanjamo. Učite djecu da budu dobri ljudi, koji onim velikim neće vjerovati da je ograda zaštita te da i s one druge strane rastu dobra, talentirana, duhovita i djeca puna ljubavi. Neka vam smisao života bude ljubav. Ella i Inas”, stoji na kraju objave.

No, cijela priča ima i svoju ružnu stranu, na koju je upozorio Tvrtko Milović, istaknuti bosanskohercegovački novinar. Milovićev smatra kako se sve odvija po već izlizanoj matrici, koju ovaj put forsiraju sami protagonisti priče.

"Njihova ljubav počela je u ‘odvojenim školama‘ da bi nastavila u ‘odvojenim društvima‘ i završila u romantičnom ‘miješanom braku‘. Ljubav dvoje mladih ponovo je iskorištena za udar na KŠC Petar Barbarić u Travniku, koji je po tko zna koji put promoviran u školu koja radi po načelu ‘dvije škole pod jednim krovom‘. Da stvar bude gora, ponovo se forsira priča da su dvije škole (KŠC Petar Barbarić i MSŠ Travnik) razdvojene armaturnom ogradom! Kako bi naglasili pređene ‘prepreke‘ svoje ljubavi, mladenci su se fotografirali s dvije strane armaturne ograde. Eto, njih se kao (uzalud) razdvajalo", piše Milović.

Pita se i što je pozadina priče, pored dvoje mladih koji žele da njihovu "zabranjenu" ljubav promoviraju baš svi mediji u BiH i regiji!?

"Pozadina je medijska glad za pljuvanjem KŠC Petar Barbarić! Ova škola osnovana je 1882. U istoj zgradi, 1994. (dakle cijelih 112 godina poslije) s radom je započela Mješovita srednja škola Travnik! Tako su se u zgradi KŠC, ne voljom KŠC-a, našle dvije škole! Pri tome, u sklopu KŠC djeluje i osnovna škola, i u skladu s pedagoškim standardima se osnovnoškolci MORAJU razdvojiti od srednjoškolaca! Zato ograda", pojašnjava i dodaje kako je cijelo vrijeme u obje škole omogućen neometan upis svih đaka bez obzira na nacionalnost.

"Stoga, ne radi se ni o kakve ‘dvije škole pod jednim krovom‘ nego je MSŠ Travnik podstanar u zgradi KŠC. Istovremeno, djeca nisu podijeljena po nacionalnoj osnovi, niti bilo kojoj drugoj osnovi osim one koju sami odaberu prilikom upisa u školu. Cijelo vrijeme, inzistira se na nacionalnoj podjeli đaka upornim fotografiranjem armaturne ograde, koja je tu samo iz razloga što Travnik uporno ne završava započetu zgradu MSŠ Travnik. Što se tiče mladenaca, njima nek je sretno u ‘miješanom‘ braku, kako kaže sam mladoženja", zaključio je Milović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:49