Article_Top_970x250

Kako se namještaju utakmice u BiH: "Nas je šestorica, svakome treba dati novac..."

akcija "var"

Kako se namještaju utakmice u BiH: "Nas je šestorica, svakome treba dati novac..."

stu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Pet osoba privedenih u akciji VAR, koju je po nalogu Tužiteljstva BiH provela Državna agencija za istrage i zaštitu, predani su jučer u nadležnost Tužiteljstvu BiH.

Doznaje se da će Tužiteljstvo tražiti određivanje jednomjesečnog pritvora kako na slobodi ne bi utjecali na svjedoke. Ostalih sedam je pušteno na slobodu uz odobrenje tužiteljstva, što ne znači da su u nastavku isključeni iz istrage. Akcija VAR, započeta u ponedjeljak, je samo početak. Najavljuje se i njen nastavak.

U jutarnjim satima pet osumnjičenih dovoze u pritvor Suda BiH. Radi se o predsjedniku i članu Komisije za suce i suđenje Nogometnog saveza BiH Vladimiru Dominkoviću i Anti Bilješku, kao i aktivnim sucima Iliji Živkoviću i Kenanu Bajraktareviću, te kontroloru suđenja Fuadu Zahiroviću. Oni se sumnjiče da su u više navrata uzimali novac za namještanje nogometnih utakmica u okviru 1. lige FBiH

SIPA je, kako se neslužbeno doznaje, akciju pokrenula na način da su koristili prikrivene istražitelje i infiltratore u nekoliko navrata, a novac su uzimali suci Ilija Živković i Kenan Bajraktarević.

U jednom slučaju Živković i Bajraktarević u ugostiteljskom objektu primaju novac u iznosu od 3.000 KM obilježenih novčanica kako bi utjecali na ishod utakmice. Prilikom preuzimanja novca, Živković kaže "nas je šestorica, svakome treba dati novac."

Pet dana kasnije Bajraktarević razgovara sa suprugom telefonom i kaže joj da mu je utakmica koja će se igrati 20.10.2019. "najbolja u polusezoni". Dan prije utakmice od prikrivenih istražitelja preuzima 3.000 eura i 1.000 KM. Bajraktarević tada razgovara sa Živkovićem i govori kako mora biti "poštar", misleći da dio novca mora dati Dominkoviću, kojeg u jednom momentu zove i "šef", neslužbeno doznaje N1.

Dominković i Bilješko su, prema navodima iz istrage, koristili svoje pozicije kako bi Bajraktarević i Živković bili delegirani za utakmice koje treba "završiti" i uzimali dio novca. Zanimljivo je da su Živković i Bajraktarević bili suci na utakmici između Goražda i Veleža, Bajraktarević glavni, a Živković, četvrti sudac. Tada je Velež u borbi za plasman u Premijer ligu BiH izgubio 1:0 i žalio se Nogometnom savezu FBiH u 19 spornih situacija. Sve je Savez odbacio kao neosnovane.

Samoj istrazi nisu zanimljive samo utakmice u 1. ligi FBiH, nego i u najvećem rangu takmičenja, zbog čega su se našla imena poput Salema Prolića, bivšeg suca, inače tajnika za sudačka pitanja Nogometnog saveza BiH. Navodno, Prolić je spreman surađivati. Sumnnja se u nečasne radnje i u najvećem rangu takmičenja.

"Moj kolega Halep i ja smo isključeni iz Nogometnih saveza, kažnjeni i suspendirani iz razloga što smo ukazivali na kriminalne radnje, podnijeli kaznenu prijavu na tadašnji rad predsjednika Saveza. Mi smo davali određene izjave i u SIPA-i, FUP-u i istražiteljima. S obzirom da su te istrage još uvijek u tijeku, mi ne možemo o tim detaljima još uvijek govoriti", kazao je Ibrahim Adilagić, bivši član IO NS BiH.

Igrači i treneri kažu, greške se događaju, komisije prate suce. No, bivši igrači sada govore:

"Bilo je svega, bilo je svega. Pazite, kad se nalazite u situaciji kada vam o jednoj utakmici ovisi hoćete li ispasti iz lige ili nećete, spremni ste na sve. Tako da, bilo je svega u karijeri", kazao je Nermin Šabić, nogometni trener.

Akcija "VAR" je jedna od najopsežnijih akcija koju su provele policijske agencije u BiH, naročito nakon što je prije nekoliko godina Munib Ušanović, nekadašnji generalni tajnik Nogometnog saveza, osuđen zbog malverzacija u samom Nogometnom savezu. Istraga će se vjerojatno proširiti, a imat ćemo i nova imena koja su utjecala na rezultate u nogometnim ligama BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi: