StoryEditor
ESCOBAR "RAZOČARAO" ODGOVOROM

Kako se Hrvatska "miješa" u unutarnja pitanja BiH?

Piše Bruno Bošnjak  /  19.03.2022., 12:32h
Hrvatska se kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima itekako pravo zanimati za očuvanje ustavnog poretka u BiH, a napose ima pravo skrbiti za Hrvate, jedan od triju konstitutivnih naroda.

Dosta smo potrošili tipkovnicu demantirajući i odgovarajući na podvale političkog Sarajeva, stoga je osvježenje kad to netko drugi učini umjesto nas.

Gabriel Escobar, izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan, diplomat iz države koja je odigrala ključnu ulogu u postizanju Daytonskog sporazuma i do čijeg autoriteta Bošnjaci podosta drže, odgovorio je na pitanje reportera Al Jazeere, postavljeno na fonu praktično svih političara iz bošnjačkih stranaka, o tobožnjem miješanju Republike Hrvatske u unutarnja pitanja BiH.

"Oprostite, ali miješa li se Hrvatska u politički život Bosne i Hercegovine", upitao je reporter.

"Hrvatska je potpisnica Daytona. Time imaju legitiman interes i mi se konzultiramo s njima. Dakle, ja to ne bih okarakterizirao kao miješanje, ja bih to okarakterizirao kao konzultacije", odgovorio je Escobar i dao za Bošnjake razočaravajući odgovor.

Ne sumnjamo da će se mantra o miješanju nastaviti, poput one da Hrvati imaju i više pozicija nego što trebaju imati, te mnogih drugih.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 18:48