StoryEditor
radovan kovačević:

"Kako Schmidt može znati kakvu odluku će donijeti Ustavni sud? Ovo je cirkus od države..."

Piše desk  /  05.07.2022., 13:07h

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević kaže se Christian Schmidt identificirao kao izravni naručitelj odluke i presude Ustavnog suda jer je očito da unaprijed zna kada će zasjedati i koje odluke donijeti taj isti sud.

Naime, sutra bi Ustavni sud BiH trebalo razmatrati zahtjev predsjedatelja g Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

- Zamislite da u jednoj zemlji koja bi trebala biti suverena, neovisna, jedan neizabrani stranac, bez bilo kakvog legitimiteta, zna kada će zasjedati Ustavni sud jedne zemlje i unaprijed zna kakvu će odluku donijeti - rekao je Kovačević.

To vam, kaže Kovačević, samo pokazuje u kakvom cirkusu od zemlje, države živimo, a gdje je, kako navodi, Republika Srpska zarobljena.

- Kakav je uopće cirkus BiH. Nažalost, to je tako. Mi iz Republike Srpske najveći smo zaštitnici i Ustava BiH, i suvereniteta, i političke neovisnosti BiH. Mi smo jedini koji pozivamo na poštivanje Ustava BiH, Daytonskog sporazuma i činjenice da odluke trebaju donositi izabrani demokratski politički predstavnici naroda i građana u BiH - navodi Kovačević.

Kaže da je Schmidt, samoprozvani tumač i zaštitnik Daytona, samo prije sedam dana izgovorio da je njegov glavni i ključni ilj rušenje daytonskih principa, a to, kako navodi Kovačević, znači rušenje Daytonskog sporazuma, rušenje Ustava BiH i rušenje i nestanak Republike Srpske.

- O tome trebaju razmišljati i predstavnici iz oporbe iz Srpske, koji s njim sjede, sastaju se i od njega traže da kažnjava Srpsku i izabrane predstavnike naroda u Srpskoj. Kako Schmidt može znati kakvu će odluku donijeti Ustavni sud? Kada bi Ustavni sud donosio odluku u skladu s Ustavom BiH, onda bi bilo jasno da je to isključiva nadležnost Republike Srpske, i da BiH nema ništa s tim - kaže  Kovačević.

Kovačević je ponovio da je BiH cirkus zemlja u kojoj mešetari Christian Schmidt kao neizabrani stranac.

- U BiH mešetari i troje stranih sudaca, koji zajedno s dvoje Bošnjaka uvijek preglasaju dvoje Srba i dvoje Hrvata. Ovo je cirkus, a ne država, a ne zemlja - kaže Kovačević, prenosi RTRS.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:41