StoryEditor

Kako mala Udruga iz Neuma gradi dječji vrtić u Tanzaniji

Piše Nikolina Lovrić  /  22.11.2020., 10:11h

Vrtić „Upendo“ u Korogweu u Tanzaniji zapravo je velika stvar, ogromna za Afriku, ali izgrađena poput slagalice; svaki građevinski element trebalo je strpljivo čekati. Znate ono kada za svaku dozvolu, pa komad opeke, cigle, aluminija uprete pogled prema Nebu i čekate da Providnost usmjeri. Jer, za „Upendo“ nisu dizani krediti. Izgradili su ga nemoćni, siromašni, djeca, radnici, oni kojima je malo milijun.

„Upendo“ na swahili jeziku znači ljubav, i nije bilo logičnijeg naziva za dječji vrtić kojega u srcu Tanzanije gradi Udruga građana Zvijezda Mora iz Neuma od ljubavi jer ljubav ga, ona čista, agape gradi i privodi kraju.

Nije u cilju ekipi iz Zvijezde Mora hvaliti se, ne žele biti u prvom planu, ali prilika je ovo da i njihovo ime urežete negdje u pamćenje jer ćete početi vjerovati u čuda kada s upoznate s njihovim radom. Toliko humanitarnih akcija za najpotrebitije, toliko kreativnosti na jednom mjestu, volonterski, u čast života, rijetko ćete gdje naći. Upendo je zato kruna svega, a došao je, ne možemo reći slučajno, nego po logici stvari, nakon nekoliko misijskih iskustava u Africi i rada s djecom željnom znanja i obrazovanja.

Danas ovaj dječji vrtić ima oblik, njegova vanjska konstrukcija je dovršena, što je opet čudo uzme li se u obzir da se gradi donacijama od prosinca 2019., a da je njegovu gradnju obuhvatila pandemija koronavirusa i to skoro od samog početka.

Razlog zbog kojeg su iz Udruge ovaj put išli s medijskim istupom je nova humanitarna akcija za dovršetak opremanja interijera vrtića kako bi djeca već u idućoj godini mogla prostorije sada prazne zgrade blagosloviti smijehom i igrom. Kako bi uspjeli u tom naumu, Zvijezda Mora organizira novu humanitarnu akciju, kao i uvijek dosad, po principu - mi vama uspomene, vi Tanzaniji bezbrižno djetinjstvo i priliku za bolju budućnost.

U suradnji s Caritasovim radionicama Betlehem u Čapljini i Emanuel u Mostaru te Dječjim vrtićem u Neumu, Udruga je pristupila izradi suvenira koje će svi Neumljani, ali i oni koji se zateknu taj dan u Neumu, po simboličnim cijenama moći kupiti iza župnih misa 29.11.2020. Naravno, za sve one koji žele doprinijeti, a nalaze se daleko od Neuma, Zvijezda Mora će omogućiti narudžbe preko svoje Facebook stranice 

U ponudi uspomena izrađenih rukama najnevinijih moći ćete kupiti zanimljive privjeske, magnete, majice i dekorativne bočice maslinovog ulja.

Uostalom, fotogalerija u sklopu teksta govori za se.

Iz Zvijezde mora poručuju kako su svjesni teških vremena u kojima se danas svi nalazimo, ali podsjećaju da ona u Africi traju skoro oduvijek. Vaše malo njima je ipak čitavo bogatstvo.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 13:36