StoryEditor

Kako je ukinut Fond za studentske zajmove: Proračun s milijun KM smanjili na nulu

Piše D  /  19.10.2020., 09:10h

Kao razlog za ukidanje Fonda iz Vlade FBiH su naveli da je Fond posljednjih godina sve manje ostvarivao cilj i svrhu zbog koje je osnovan 2006. godine. 

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić postavio je na posljednjoj sjednici zastupničko pitanje Vladi FBiH zbog čega je ukinula ovaj Fond i na osnovi kojih analiza

"Na osnovi koje analize, procjena i učinaka je Vlada uopće ušla u taj aranžman i odlučila ukinuti jedini benefit koji su studenti FBiH imali od te iste Federacije?", upitao je Mašić.

U Odluci je Vlada FBiH navela kako se podrška studentima putem ovog Fonda svela gotovo na klasično kreditiranje, zbog čega je bilo sve manje zainteresiranih studenata, a Fond nije osigurao bilo kakvu drugu vrstu prihoda. S druge strane, proračun Fonda smanjivan je iz godine u godinu, što znači da i nije bilo nekih značajnih ulaganja.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti kazali su za N1 kako se poslovi i aktivnosti na preuzimanju poslova Fonda u tijeku, te da se poštuju predviđeni rokovi. Prema ranijim informacijama, prijenos ovlasti i poslova trebao se obaviti u roku od 60 dana, odnosno do početka studenog.

"Preuzimanjem poslova Fonda za studentske zajmove od Ministarstva, studentima bi i dalje trebala biti dostupna sredstva Fonda, pa čak i uvećana, primjerice za materijalne i druge troškove rada Upravnog odbora Fonda i slično. Poslove Upravnog odbora će preuzeti Sektor za visoko obrazovanje, odnosno službenici Ministarstva u okviru redovitih poslova, koristeći materijalna i druga sredstva Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, a s ciljem daljnje financijske podrške studentima u Federaciji BiH", kazali su iz ovog Ministarstva.

Cilj osnivanja Fonda bio je poticanje osiguranja novca, podrška i omogućavanje studiranja studentima na sveučilištima u FBiH. Najviše zajmova dodijeljeno je 2010. godine - 669, a najveći dio korisnika su bili najbolji studenti koji su zbog dobrog prosjeka bili oslobođeni vraćanja zajmova.

Problem je što je proračun ovog Fonda iz godine u godinu smanjivan pa je tako s milijun KM, koliko su imali 2010. godine, od 2013. godine iznosio 300.000 KM, da bi prošle godine iznosio 220.000 KM. U ovoj godini sredstva su potpuno ukinuta.

Fond je nudio beskamatna namjenska sredstva u iznosu od 2.500 KM, a studenti su bili obvezni vratiti taj dug po prestanku ili završetku studija.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:46