StoryEditor
"liječenje" u turskoj

Kako je moguće da zločinac Mahmuljin još nije izručen BiH

Piše Srna  /  26.01.2023., 12:41h

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je potrebno hitno pronaći ratnog zapovjednika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina i odmah ga izručiti BiH radi upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima.

Kojić je rekao Srni da je krajnje neprihvatljivo da mjesec dana nakon raspisivanje Interpolove potjernice još nema odgovora gdje se nalazi Mahmuljin iako su ranije od Suda BiH postojale informacije da je na liječenju u Turskoj.

- Potpuno je neprihvatljivo da, ako je već tada identificirano gdje se nalazi lice koje je pravosnažno osuđeno, do danas Mahmuljin nije izručen BiH kako bi otišao na izdržavanje zatvorske kazne - istakao je Kojić.

On ističe da sve što se dešava s Mahmuljinom koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine ne doprinosi povjerenju u pravosuđe u BiH i pravdi, odnosno pravnoj satisfakciji žrtava i njihovih obitelji.

Nekadašnji zapovjednik  Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i pobjegao u Tursku.

Krajem studenog prošle godine Interpol je raspisao crvenu potjernicu za Mahmuljinom i za njim tragaju 194 zemlje. 

Dnevnik.ba

29. veljača 2024 05:03