Article_Top_970x250

Kako je Bego Agić oštetio banke u EU za šest milijuna KM

razrađen sustav

Kako je Bego Agić oštetio banke u EU za šest milijuna KM

lip 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Agić je sebi ostavljao iznose od 8.000 eura, a pomagačima davao 2.000 eura.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je jučer od Suda određivanje jednomjesečnog pritvora za muškarca kojeg je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhitila prije dva dana u akciji kodnog naziva “Transfer”.

Ova osoba osumnjičena je da je počinila visokosofisticirane oblike financijskih prijevara.

Iz izvora bliskih istrazi, Dnevni avaz doznaje da je uhićen Bego Anić. Zajedno s njim, uhićena je još jedna osoba, ali je puštena na slobodu.

Istraga je usmjerena protiv više osoba u BiH koje su bile Agićevi pomagači u ovom poslu i kojima je on prebacivao novac sa stranih računa na račune u BiH.

Iz Tužiteljstva BiH jučer je rečeno da je, kako bi se sve razotkrilo, ostvarena suradnja s Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i bankama s područja EU.

Prema informacijama Dnevnog avaza, Agić je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Njemačkoj i Švicarskoj izvršio prijevaru tešku skoro šest milijuna maraka (tri milijuna eura). Agić i njegova ekipa krivotvorili su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sustave kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u BiH.

Radi se o iznosima do 10.000 eura kako financijske transakcije, koje su uplaćivali, a većinom Agić, ne bi bile upadljive istražnim organima.

Agić je zauzvrat građanima BiH s kojima je dogovorio suradnju davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke.

Otkriveni su, piše spomenuti portal, sasvim slučajno, a Agić je ovu prijevaru doveo do skoro do savršenstva. Nije poznato koliko je dugo upadao u sustave banaka i prebacivao novac.

Agić je sebi ostavljao iznose od 8.000 eura, a pomagačima davao 2.000 eura. To je bio razrađen model na koji su pristajali njegovi pomagači u BiH, točnije osobe koje su otvarale račune u komercijalnim bankama u BiH, a on prebacivao novac.

Dnevnik.ba