StoryEditor
nekoć tajni dokumenti

Kako je američka CIA vidjela budućnost BiH: Hrvatski dijelovi Hrvatskoj, srpski Srbiji...

Piše desk  /  19.05.2022., 11:27h

Dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji su u vlasništvu središnje obavještajne agencije Sjedinjenih Država – CIA-e, govore kako bi najbezbolniji scenarij za BiH bio da se ona mirno raspadne.

“Najpozitivniji ishod koji predviđamo u BiH je onaj u kojemu se kroz pregovore srpska područja ujedinjuju sa Srbijom, hrvatske enklave se pridružuju Hrvatskoj, a muslimani se pridružuju Hrvatskoj ili stvaraju islamsku državu od onoga što je preostalo”, stoji u dokumentu iz 1991, piše portal Bild.ba.

Objašnjeno je i kako je BiH funkcionira kao tronacionalna zajednica u kojoj nacionalne stranke imaju veliku prevlast i podršku birača na izborima.

“Multietnička Bosna i Hercegovina je Jugoslavija u malom. Njeno stanovništvo od četiri milijuna dijeli je na slavenske muslimane te srpsku i hrvatsku zajednicu, koje čine 43, 31, odnosno 17 posto stanovništva. Njezina je vlada u teoriji nezgrapna koalicija čelnika triju glavnih etničkih zajednica. U praksi je djelovala sporadično od listopada 1991., kada su se srpski predstavnici povukli iz skupštine”, stoji, među ostalim, objavljeno u dokumentu glavne obavještajne agencije Sjedinjenih Država.

CIA u dokumentu ima i različitih mapa, poput ove, u kojoj je detaljno objašnjena struktura BiH i cijele bivše Jugoslavije:

image

Mapa CIA-e

SCREENSHOT -

CIA u dokumentu podsjeća i kako je BiH bila žarište i tijekom Drugog svjetskog rata spominjući Ustaše, Handžar diviziju, partizane i četnike. Navodi se i kako je na početku rata Alija Izetbegović balansirao između Jugoslavije i samostalnosti.

Pobijena je i jedna zlonamjerna teza, ona o Tuđmanovoj famoznoj “podjeli Bosne” gdje jasno stoji kako se on za to zalagao načelno, ali je u razgovoru sa stranim političarima govorio da odbija tu mogućnost jer je u praksi komplicirana. Navodi se i kako su muslimanski političari, u slučaju da bi morali birati biti dio Srbije ili Hrvatske više bili za opciju da su dio Hrvatske.

Cijeli dokument ima devet stranica i u možete ga pogledati OVDJE.

Dnevnik.ba

31. siječanj 2023 15:38