StoryEditor
Novalićeve ružičaste naočale

Kako je 2000 zaposlenih moglo povećati proračun za tri milijarde?

Piše desk  /  21.05.2022., 11:16h

Novalića, zbog svega navedenog, najbolje opisuje poslovica: Tko se hvali, mala mu je cijena. Međutim, problem je što će nas njegov nerad skupo koštati, a to će najbolje pokazati njegov ‘povijesni proračun’ kojeg će pojesti inflacija, jednako kako ga je i napunila, smatra Čamdžić

Na izjave Fadila Novalića o proračunu FBiH, kojeg po njegovim riječima oporba ismijava bez razloga, reagirao je Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, piše fokus.ba.

„Proračun Federacije BiH napuhala je inflacija, no to ne ometa premijera Novalića da taj proračun bestidno hvali. Da je to tako, govori podatak o broju zaposlenih. U odnosu na 2019. godinu, Federacija BiH danas ima tek oko 2000 više zaposlenih. Iste te 2019. godine proračun je bio za oko tri milijarde KM manji nego današnji. Pitam premijera Novalića, kako je 2000 zaposlenih moglo povećati proračun FBiH za tri milijarde? Naravno da nije moglo.

Povećao ga je skok cijena koji je uvjetovao veću potrošnju. S ionako malim mirovinama i plaćama postojeći broj zaposlenih i umirovljenika je uz pomoć trikova preživljavanja na jednom od najneuvjetnijih mjesta za život u Europi, u FBiH, uspio napuniti proračun u iznosu od 5,6 milijardi KM.

Proračun nije povećala ni realizacija kapitalnih projekata jer se nije dogodila. Novalićeva vlada uzaludno se zadužila 1,8 milijardi KM za izgradnju Termobloka 7, na koji je do sada bačeno 234 milijuna KM; 35 milijuna KM isto tako bačeno je na izgubljeni arbitražni proces za HE Vranduk; neplanski je utrošeno dodatnih 40 milijuna KM na izgradnju tunela Hranjen te na brojne druge projekte. Za aerodrom u Bihaću je i ove godine planirano čak 19 milijuna KM, iako ni ove godine na tom projektu neće biti urađeno ništa.

Kad su u pitanju stvari koje su egzistencijalno važne za BiH, u kontekstu inflacije, Novalićeva vlada je podbacila. Na primjer, zakonska obaveza je da se minimalno tri posto proračuna izdvoji za poljoprivredu, što nije urađeno. Izdvojeno je 20 milijuna za robne rezerve i Novalić se hvali da je to deset puta više nego prethodnih godina, a to bi trebao biti razlog za ostavku. Kad je trebalo izdvajati velike novce da bi se robne rezerve kupovale po niskim cijenama, to se nije dogodilo. Vlada FBiH te novce izdvaja sad kad robu može kupovati po višestruko skupljim cijenama. Novca za robne rezerve je izdvojeno više, ali je veliko pitanje koliko se danas za taj novac može kupiti više robe u odnosu na prethodne godine.

Posebno je sramotna Novalićeva samohvala za odnos prema pandemiji. Da ima imalo političkog, ali i ljudskog dostojanstva, Novalić pandemiju ne bi smio uopće spomenuti u javnosti dok se ne završi proces na sudu koji se vodi i protiv njega zbog nabavke neupotrebljivih respiratora.

No, to što Novalić i njegova vlada ne vode računa ni o razvojnim ni o socijalnim projektima, ne znači da ne vode o onim etničkim. Tako je prije dvije godine u Vladi FBiH ismijavan moj prijedlog da se Gračanici pomogne s pola milijuna KM za izgradnju sportske dvorane, a ove godine je bez problema izdvojeno 3,5 milijuna KM za izgradnju dvorane u Mostaru plus dva milijuna KM za Hrvatsko narodno kazalište. Bilo je planirano da se izdvoji i 800.000 KM za Radio-televiziju Herceg-Bosne, ali pritiskom oporbe, uključujući i moj lično, taj se prijedlog nije našao u proračunu.

Novalića, zbog svega navedenog, najbolje opisuje poslovica: Tko se hvali, mala mu je cijena. Međutim, problem je što će nas njegov nerad skupo koštati, a to će najbolje pokazati njegov ‘povijesni proračun’ kojeg će pojesti inflacija, jednako kako ga je i napunila.“

Dnevnik.ba

04. listopad 2023 08:32