StoryEditor
UOČI OPĆIH IZBORA

Kako izbjeći gužve i doći do adrese i broja biračkog mjesta

Piše desk  /  01.10.2022., 19:11h

Brzo i učinkovito doći do podataka o mjestu na kojemu se glasuje ključna je pretpostavka bolje protočnosti izbornog procesa na predstojećim općim izborima, a s obzirom na iznimno zanimanje za provedbu općih izbora koji se održavaju ove nedjelje, očekivanja su kako će veći broj birača pohoditi biračka mjesta kako bi iskoristili svoje demokratsko pravo, piše Večernji list BiH.

Nekoliko načina

Pritom, kako bi se izbjegle eventualne gužve, nesnalaženja i manjak informacija o broju i adresi biračkih mjesta, poželjno je da birači na vrijeme dođu do podataka o tome gdje mogu dati glas na općim izborima, a u tu svrhu postoji nekoliko načina. Prvi je korištenjem internetske stranice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba, a koja u nekoliko koraka omogućuje dobivanje informacije o adresi biračkog mjesta. Odmah nakon otvaranja stranice korisnici, potencijalni birači, u gornjem lijevom kutu imaju rubriku "Aktualno", ispod koje je postavljena poveznica pod nazivom "Jeste li registrirani?". Njezinim otvaranjem potencijalnom biraču bit će ponuđeno ispunjavanje tri polja - prezime, ime i broj jedinstvenog matičnog broja (JMBG), a nakon što to učini, potrebno je staviti kvačicu kraj izjave "Nisam robot" te kliknuti na oznaku "Provjeri", nakon čega se dobiva informacija o adresi kao i broju biračkog mjesta.

Drugi način dolaska do podataka o mjestu glasovanja je slanjem SMS poruke s ukucanim jedinstvenim matičnim brojem, i to na broj telefona 091 12 12 12, a nakon čega u roku od nekoliko sekundi telekom operater vraća poruku koja sadrži broj, lokaciju i grad gdje se nalazi biračko mjesto. Cijena slanja poruke je 0,10 KM + PDV. S obzirom na dostupnosti navedenih alata kojima je moguće utvrditi adresu i broj biračkog mjesta, nadležni pozivaju sve one koji namjeravaju iskoristiti svoje pravo glasa u nedjelju da na vrijeme dođu do potrebnih informacija. Cilj je omogućiti što bolju protočnost izbornog procesa, smanjiti gužve na biralištima, kao i omogućiti svima da u kratkom vremenu, bez stresa, obave svoju dužnost.

Kao što je poznato, ukupan broj birača upisanih u izvode iz Središnjeg biračkog popisa za opće izbore 2022. godine, sa stanjem na dan 18. 8. 2022. godine u 24.00 sata, iznosi 3,368.666.

Omogućeno je i glasovanje poštom, a pritom su iz Središnjeg izbornog povjerenstva objasnili kako su registrirana 63.264 birača. Iz SIP-a su pozvali birače koji glasuju poštom da glasuju odmah po prijmu glasačkog paketa, a najkasnije do 2. 10. 2022. godine do 19.00 sati, odnosno da datum na poštanskom pečatu slanja bude najkasnije 2. listopada, dan izbora u Bosni i Hercegovini.

Broj kandidata

Središnje izborno povjerenstvo BiH će omotnice birača koji glasuju poštom primati pet dana nakon dana izbora, odnosno do ponoći 7. 10. 2022. godine. Zato je jako važno da birač odmah po prijmu glasačkog paketa glasuje kako bi povratna omotnica blagovremeno bila u poštanskom pretincu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Ovi izbori bit će zasigurno prepoznatljivi i po broju političkih subjekata. Tako se ukupno 7257 kandidata u okviru 127 političkih subjekata natječe za 518 pozicija, počevši od županijskih skupština, preko zastupničkih domova, entitetskih parlamenata, pa do Zastupničkog doma državnog Parlamenta, kao i Predsjedništva BiH. 

Dnevnik.ba

04. listopad 2023 23:06