StoryEditor

Kako i zbog čega su pali inspektori SIPA-e

Piše D  /  08.12.2018., 10:12h

Marčetić je inače zaposlen u uredu SIPA-e u Banjoj Luci, a uhićen je u petak ujutru po nalogu Tužiteljstva BiH, u akciji koja se odnosi na procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti, piše Srpskainfo.

Marčetić nije jedini osumnjičeni u ovom predmetu, a jučer se u Tužiteljstvo BiH predao i Adnan Aličić (39) iz Ključa.

Nakon uhićenja pretreseno je više lokacija koje koristi osumnjičeni Marčetić.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su inspektori SIPA prikupili dovoljno dokaza koji povezuju njihovog kolegu sa spomenutim kaznenim djelima.

Prema saznanjima, Aličić je steroide i druge sportske lijekove dovezao jednoj osobi, te se zatim udružio s Marčetićem u iznuđivanju novca.

Marčetić je s Aličićem stupio u kontakt s osumnjičenim dilerima i predstavio se kao inspektor SIPA, ali ih nije uhitio.

“Marčetić im je rekao da će im pomoći da izbjegnu uhićenje. Na osnovu toga i uz pomoć Aličića u dva slučaja je od njih iznudio novac”, kaže sugovornik Srpskeinfo.

U SIPA su potvrdili da je uhićen njihov službenik i da će u sljedećem razdoblju biti suspendiran s posla.

“Ukoliko bude osuđen zbog spomenutih kaznenih djela, on će dobiti otkaz u našoj agenciji. Onima koji krše zakon nema mjesta u SIPA-i”, rekli su u ovoj agenciji.

U Tužiteljstvu BiH su rekli da je Marčetić osumnjičen da je radio u dogovoru s drugim osobama koje su ilegalno uvozile sportske lijekove i određene količine marihuane.

Na taj način zloupotrijebio je svoj službenih položaj i od osumnjičenih je iznuđivao novac, kako bi nezakonito posredovao u njihovoj zašiti od kaznenog gonjenja.

"Tijekom istrage, utvrđeno je da je osumnjičeni zloupotrijebio i mogućnost pristupa policijskom i drugim evidencijama, kako bi uzimao podatke koje je koristio prilikom iznude novca od osumnjičenih”, pojasnili su u Tužiteljstvu BiH.

Nakon što je u javnost procurila informacija o uhićenju Marčetića, Tužiteljstvu BiH se predao i drugi osumnjičeni u ovom predmetu Adnan Aličić.

“Obojicu osumnjičenih će ispitati postupajući tužitelj Posebnog odjeljenja za oragnizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Nakon toga bit će donesena odluka hoće li će im biti predložen pritvor”, rekli su u Tužiteljstvu

Adnan Aličić koji je saslušan u Tužiteljstvu BiH, od ranije je poznat policiji, a uhitili su ga upravo pripadnici SIPA-e.

On je bio uhićen prošle godine u akciji „Bond“ koja se odnosila na procesuiranje osoba osumnjičenih za oragnizirani kriminal i nedozvoljeno krijumčarenje akciznih proizvoda.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:59