StoryEditor

Kako do Lige prvaka? Evo tko prijeti Dinamu, moguć i dvoboj sa Zvezdom

Piše D  /  20.04.2019., 07:04h

Novi naslov je osiguran, a Dinamo već gleda prema ljetu i osnaživanju momčadi za europske izazove. I sam trener Nenad Bjelica nije skrivao ciljeve za iduću sezonu, a oni su postavljeni visoko - ulazak u Ligu prvaka.

Ove sezone Dinamo je na posljednjoj prepreci ispao od švicarskog Young Boysa, a iako je trenutno priličan broj nepoznanica, može se već znati i tko bi mogao stajati plavima na putu prema najelitnijem europskom natjecanju.

Neke momčadi imaju veliku bodovnu prednost pred pratiteljima u svojim ligama i samo ih čudo može zaustaviti u osvajanju naslova u njihovim ligama.

Hrvatski nacionalni koeficijent je bio vrlo dobar proteklih nekoliko godina pa je novim formatom kvalifikacija osigurano da hrvatski prvak krene svoj put u 2. pretkolu kao i prvaci Grčke i Danske.

Iako bi protiv većine bio favorit i u prvom pretkolu, nikada se ne zna gdje se skriva ‘mina‘ u jednom od 33 preostala sudionika tog dijela ždrijeba. 

Ne treba zanemariti ni financijske ‘poklone‘ Uefe za svaku pobjedu u Europi, a Dinamo bi na njih mogao računati u 2. i 3. pretkolu gdje će biti nositelj. 

Tako momčad iz Maksimira u drugom pretkolu za protivnika može dobiti Maccabi Tel-Aviv ili Sheriff, dok ne može Maribor ili Crvenu Zvezdu koji bi trebali biti prvaci svojih država.

Ipak, u trećem pretkolu mogu se susresti i s Mariborom, ali i Crvenom zvezdom, a ne treba podcijeniti ni PAOK, BATE ili APOEL, klubove prepune europskog iskustva.

Nadamo se da će naš prvak ipak proći i ‘pakao‘ trećeg pretkola, a onda dolazi ‘play-off‘, odnosno posljednja faza prije ulaska u skupine.  Trenutno je Dinamo nositelj i u posljednjem pretkolu (plasman u ovo pretkolo vodi izravno u grupnu fazu Europa lige), a da tako ostane, hrvatski prvak mora navijati za Slaviju iz Praga.

Ako Slavia bude prvak, a ne Viktoria Plzen, onda će Dinamo biti nositelj kroz cijele kvalifikacije. Tada bi za prolazak imao lakše protivnike - moguć je revanš s Young Boysima, a čekali bi ih i Astana, Ludogorets i Slavia Prag. Statusom nositelja plavi bi izbjegli i nizozemskog prvaka (Ajax ili PSV, ako Ajax ne osvoji Ligu prvaka) te snažne Kopenhagen i Celtic.

Zanimljivo, Dinamo ne bi bio nositelj u posljednjem pretkolu ako Ajax osvoji Ligu prvaka jer bi tada austrijski Red Bull, koji ima bolji koeficijent od Dinama, išao u play-off, a ne direktno u skupinu Lige prvaka. Ždrijeb 1. i 2. pretkola Lige prvaka održat će se 18. lipnja u Nyonu, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:01