Article_Top_970x250

´Kako da budem zadovoljan presudom Karadžiću kad imamo ministra Mektića, koji štiti ratnog zločinca Stanića´

hasan nuhanović:

´Kako da budem zadovoljan presudom Karadžiću kad imamo ministra Mektića, koji štiti ratnog zločinca Stanića´

ožu 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Hasan Nuhanović (FOTO: Dnevni avaz)

Hasan Nuhanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, bivši prevoditelj u UNPROFOR-u, danas ugledni publicist i predavač, rekao je za „Dnevni avaz“ da ne može biti zadovoljan presudom Radovanu Karadžiću jer optuženi za ratne zločine, među kojima su i oni za ubojstvo njegove majke, slobodno hodaju gradom i nikada nisu ni suspendirani.

Nuhanović je pojasnio da misli na Radenka Stanića, kojeg je Tužiteljstvo BiH službeno optužilo još prošle godine za ratne zločine i ubojstva Bošnjaka u Vlasenici, a kojeg Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, nikad nije suspendirao, piše Dnevni avaz.

– O čemu mi pričamo? O kakvoj pravdi govorimo? Taj čovjek Radenko Stanić, iako optužen, i dalje radi na Marindvoru, u zgradi državnih institucija, na proračunu, kao pomoćnik ministra Mektića. I da stvar bude gora, on nikad nije suspendiran. Ja sam saznao od ljudi koji tamo rade da njega Mektić ne želi suspendirati usprkos činjenici da je protiv njega potvrđena optužnica. Mektić je dužan suspendirati svakog službenika, a umjesto toga, on je rekao: ”Ne pada mi na pamet da ga suspendiram” – kaže Nuhanović.

Priča da je prije nekoliko dana tražio da se sastane s Mektićem da bi mu ispričao tko je Radenko Stanić, ali da, iako je ostavio broj telefona, nikada nije pozvan da dođe u Ministarstvo sigurnosti.

– Nikada me nisu nazvali, a pretpostavljam i da neće. Ja sam Radenka Stanića prijavio za ubojstvo svoje majke. Taj čovjek je bio zapovjednik Policijske stanice u Vlasenici u srpnju 1995. godine. A, prema mojim saznanjima, upravo su pripadnici policije ubili moju majku i još pet-šest muškaraca na jednom mjestu. Prema svjedočenjima osoba srpske nacionalnosti, moja majka je ubijena iz blizine, a zatim polivena i zapaljena. Podaci s ekshumacije kažu da su sve kosti bile nagorjele, a što se i podudara – kaže Nuhanović.

Nevjerojatno je, ističe, da takav čovjek s potvrđenom optužnicom radi na Marindvoru na proračunu BiH. Tvrdi da je prijavio i njegovog brata Milenka Stanića i još neke osobe.

– Ja sam, kao građanin BiH, imao simpatije prema ministru Mektiću. Mislio sam da je pozitivan lik u bh. politici. Nakon ovoga, naravno, više te simpatije nema. Nemam zato što Mektić štiti ratnog zločinca – kaže Nuhanović

Dnevnik.ba

Tagovi: