Article_Top_970x250

Kako Bakirov Skaka troši novac na kraju mandata: Video snimci, namještaj, ukrasne kese, kravate, suveniri...

do posljednjeg dana mandata potpisuje ugovore i troši javni novac

Kako Bakirov Skaka troši novac na kraju mandata: Video snimci, namještaj, ukrasne kese, kravate, suveniri...

tra 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pandemija niti izbor novog gradonačelnika nisu spriječili Bakirovog Abdulaha Skaku da do posljednjeg dana mandata potpisuje ugovore i troši javni novac. Prema ustaljenoj praksi, dominiraju direktni sporazumi, a izbjegava se i provođenje transparentnijih postupaka.

Nakon izbora u studenom i konstituisanja općinskih vijeća u glavnom gradu BiH, Grad Sarajevo dobio je novo Gradsko vijeće, piše „Žurnal“.

Nakon sage u vezi s (ne)izborom Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika, izbora Jasmina Ademovića (NiP) za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, političkih igri, malverzacija te međusobnih prepucavanja političkih stranaka i političara – Sarajevo, ipak, još uvijek nije dobilo novog gradonačelnika.

I dok se čeka izbor prvog čovjeka glavnog grada, još uvijek aktualni gradonačelnik Abdulah Skaka (SDA) ne gubi vrijeme. I dalje se troši budžetski novac na (nepotrebne) nabavke.

Stotine tisuća na direktne sporazume

Budžet Grada Sarajeva za 2021. godinu iznosi oko 15,7 milijuna maraka i nešto je manji nego prethodne godine. Usporedbe radi, Grad Sarajevo raspolaže znatno manjim budžetom u odnosu na sarajevske gradske općine.

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, u 2020. godini Grad Sarajevo je preko javnih nabavki potrošio skoro četiri i pol milijuna maraka, piše „Žurnal“.

Kako vidimo, najviše ugovora dodijeljeno je na osnovu direktnih sporazuma – čak 277 od ukupno 291 ugovora.

Pojašnjenja radi, direktni sporazum može se sklopiti ako vrijednost ugovora ne prelazi 6.000 maraka. No, što je tu sporno? Uspoređujući s drugim postupcima javnih nabavki (npr. konkurentski zahtjev ili otvoreni postupak), riječ je o znatno netransparentnijem postupku. Zašto? Prije svega zbog toga što zainteresirana javnost nema pristup tenderskoj dokumentaciji. To znači da nisu javno dostupne detaljne informacije o potpisanim ugovorima. Poznati su samo naziv, vrsta i vrijednost ugovora, kada je potpisan ugovor i tko je dobavljač.

 

 • Troši sredstva na dekoraciju

  Troši sredstva na dekoraciju

  FOTO: SCREENSHOT


Ukratko, kada je riječ o ugovorima do 6.000 maraka, ugovorni organ, u ovom slučaju Grad Sarajevo, nije dužan objaviti npr. obavještenje o nabavci, čekati ponude, pa na kraju izabrati najpovoljniju. Može se izravno obratiti određenom dobavljaču i s njim potpisati ugovor, bez odlaganja.

Upravo to su radili Skaka i njegova administracija. I to 277 puta u tijeku 2020. godine, te su na taj način potrošili više od 950 tisuća maraka! Bitno je istaknuti da Grad Sarajevo nije bio dužan zaključivati direktne sporazume. Iako procijenjena vrijednost ugovora ne prelazi 6.000 maraka, i dalje se može provesti transparentniji postupak javne nabavke kako bi se dobile što povoljnije ponude i kako bi se javni novac što racionalnije trošio.

Iz 2020. godine izdvojit ćemo nekoliko nabavki. Tiskanje ukrasnih kesa s logom grada „Fixitu“ je plaćena 5.887,50 KM, hurme za ramazanske poklone su kompaniji „GA-ME-HA“ plaćene 5.600 KM, dron je firmi „Kamer Commerce“ plaćen 2.625 KM, a istoj kompaniji su prijenosni računari i printeri plaćeni 5.998,75 KM, marame i kravate za protokolarne potrebe „Granoffu“ su plaćene 2.548 KM, odnosno 2.520 KM, angažman hostesa za potrebe protokola koštao je 6.000 KM…

Tisuće KM na snimanje i fotografiranje

Lokalni izbori održani su sredinom studenog 2020. godine. U roku od nekoliko dana postalo je jasno da je SDA izgubila u sarajevskim gradskim općinama i da je gotovo nemoguće da Skaka bude ponovo izabran za gradonačelnika.

Međutim, ni to, ni pandemija, ni posljednji događaji u vezi s izborom novog gradonačelnika nisu ga spriječili da gotovo do posljednjeg dana mandata potpisuje ugovore i troši javni novac. Prema ustaljenoj praksi, dominiraju direktni sporazumi, a i izbjegava se provođenje transparentnijih postupaka. Evo nekoliko primjera.

Četvrtog dana siječnja 2021. godine potpisuju se tri ugovora s firmom „Sarajevo Business Consulting“ vrijedna ukupno 17.731,50 KM, odnosno prosječno 5.910,50 KM po ugovoru. Sva tri ugovora tiču se isporuke i montaže namještaja (radni stolovi, arhivski namještaj s konferencijskim stolovima i TV komode i vješalice) za prostorije u zgradi Vječna vatra.

 

 • Novac ide i na snimke

  Novac ide i na snimke

  FOTO: SCREENSHOT


I, umjesto da se provede npr. konkurentski zahtjev kako bi se dobila što povoljnija ponuda za namještaj, Skaka potpisuje tri direktna sporazuma s jednim dobavljačem. Dakle, riječ je o klasičnom tzv. cjepkanju nabavke na direktne sporazume kako bi se izbjeglo provođenje nekog transparentnijeg postupka.

Za Skaku i suradnike vrlo je važno da se svaki projekt snimi i fotografira. To je bio slučaj i s Bistričkom stanicom. Iako je nekoliko mjeseci ranije kupljen dron, ugovore za pružanje usluga fotografiranje i snimanja Bistričke stanice dronom i video kamerom (četiri sata) dobile su čak dvije firme – „IGA-3D“ i O.D. „Studio 23“. Za te usluge izdvojeno je ukupno 11.950 maraka.

Snimanja nikada nije dovoljno, pa je još jedan ugovor vrijedan 6.000 KM potpisan s O.D. „Studio 23“ početkom ožujka ove godine. Predmet ugovora – snimanje i montaža videa Vječna vatra, Zemaljski muzej – Botanička bašta, dolazna stanica „Bajro Biber“, izgradnja Bistričke stanice.

Ugovor vrijedan 6.000 maraka potpisan je i s firmom „FOTO ART“ Gordana Memije o kome je Žurnal nekoliko puta pisao. Ugovor je potpisan krajem veljače, a „FOTO ART“ se obavezao uraditi produkciju video materijala „Vidikovac“.

 

 • Nije štedio na kraju mandata

  Nije štedio na kraju mandata

  FOTO: SCREENSHOT


S firmom „Osdin“ su 12. veljače potpisana dva ugovora vrijedna pojedinačno 5.979,60 KM i 5.998,88 KM. Oba ugovora tiču se građevinskih radova na gornjoj stanici Trebevićke žičare. Riječ je o uređenju prostorija za potrebe GSS Trebević, te za potrebe izgradnje alatnice. S obzirom na to da je riječ o radovima u sklopu istog objekta, umjesto potpisivanja dva direktna sporazuma, mogao se provesti npr. konkurentski zahtjev ili otvoreni postupak.

Nerijetko Grad Sarajevo plaća i razne molerske radove, a ugovore najčešće dobija O.D. „Spektar“. Naravno, riječ je o direktnim sporazumima, a vrijednost ugovora je najčešće na samoj zakonskoj granici od 6.000 maraka.

Osim toga, vrijednost brojnih drugih direktnih sporazuma koji su potpisani su na toj zakonskoj granici. Npr. iluminacija objekta Vidikovac 5.868 KM, izrada nagrade „Ključ Grada Sarajeva“ 6.000 KM, dizajn vizualnog identiteta za Bistričku stanicu i dizajn komunikacijskih materijala (promo materijal) 6.000 KM, tiskanje ukrasnih kesa s logom grada 5.910 KM itd.

Da su u pripremi nove nabavke, govori nam i predračun koji je jedna firma poslala Gradu Sarajevu 30. ožujka. Ako se potpiše ugovor, Skaka će za govornicu platiti 2.000 KM, dekoraciju će platiti 2.000 KM, stolnu dekoraciju 1.000 KM, suvenire s državnim simbolima 985 KM. Ukupno 5.985 KM, piše "Žurnal".

Bez odgovora

Do kompletiranja teksta nismo dobili odgovore od Grada Sarajeva i gradonačelnika piše Žurnal.

Inače, mandat Abdulaha Skake pratile su brojne kontroverze i nepravilnosti. Žurnak je pisao i kako su svježe zaposleni savjetnici u Općini Trnovo „preko noći“ preselili u urede Grada Sarajeva, kako je Skaka novcem iz budžeta osvijetlio put do svoje vikendice u Trnovu, pisali su i o izvještaju Financijske policije koja je utvrdila brojne nepravilnosti u radu Abdulaha Skake, o nizu nelogičnosti na projektu Čoline kape, o nezakonitoj likvidaciji ZPP-a i prisvajanju državne imovine…

Dnevnik.ba