StoryEditor

Kakav podvig: Nevjerojatni Mandžukić napravio nešto na čemu bi mu pozavidio i Boban!

Piše D  /  30.04.2019., 08:04h

Naime, Barcelonin četvrti naslov prvaka u posljednjih pet godina, osiguran pobjedom nad Levanteom (1:0), četrnaesti je Rakitićev trofej otkad je 2011. stigao u Primeru iz Schalkea, i tako je izjednačen Modrićev rekord po broju naslova osvojenih u španjolskim klubovima, prenosi Večernji.ba

Raketa ih s Barcelonom za sada ima 13, plus trofej Europske lige sa Sevillom. I tu ne bi trebao biti kraj ovoj Ivanovoj bajci jer u igri je za još dva naslova ove sezone: u Ligi prvaka, gdje ga čekaju polufinalni srazovi s Liverpoolom, te u Kraljevu kupu u kojemu će Barcelona 25. svibnja igrati finale s Valencijom, na Betisovu stadionu u Sevilli.

Magnet za trofeje

Ivan Rakitić četvrtim je naslovom prvaka u Španjolskoj izjednačio i doseg legendarnoga kapetana vatrenih Zvonimira Bobana, koji je s Milanom između 1992. i 1999. godine četiri puta bio prvak Italije, ali po broju naslova prvaka u ligama Petice ipak strši jedan drugi Raketin prijatelj. 

Naime, žustri Brođanin Mario Mandžukić kao da je magnet za trofeje: vlasnik je čak 17 titula u ligama petice, od toga šest naslova prvaka: dva s Bayernom i četiri s Juventusom kod Allegrija! K tome, Mandžukić je jedini Hrvat koji je osvajao trofeje u tri lige petice, jer ima i naslov u španjolskom Superkupu s Atléticom. Čim su se ugasila svjetla Nou Campa nakon pobjede nad Levanteom, a Raketa ispio šampionsko pivo, odmah je aktualizirana tema njegova eventualnog odlaska iz Barcelone. Kao prijetnju stalno mu podmeću 21-godišnjeg Nizozemca Frenkieja de Jonga koji ovoga ljeta stiže iz Ajaxa. 

– Želim ostati ovdje. Ne želim nigdje drugdje igrati i nadam se da klub, predsjednik i navijači misle kao i ja. Nadam se da će uskoro doći trenutak kad ću dobiti povjerenje na još tri godine – kazao je Ivan Rakitić, igrač tržišne vrijednosti 50 milijuna eura, kojega ugovor s Barcom veže do 2021. godine. U proteklih je pet sezona skupio 263 nastupa za Barcelonu, postigao 34 pogotka i bio jedan od najstandardnijih igrača kod oba trenera, Luisa Enriquea i Ernesta Valverdea. Raketa je po svojemu stažu i po svojim dostignućima već postao legenda Barcelone!  Kad smo već kod Barceloninih titula, pogledajte ovaj fascinantan podatak o Messijevoj eri na Nou Campu. Dakle, prije Messijeva debija u dresu Barcelone, u listopadu 2004. godine, omjer titula između Barce i Real Madrida bio je 72-61 za Madriđane; a danas on iznosi 95-92 za Barcu.

Messi se izjednačio s Pirrijem

Čudesni Argentinac upravo je osvojio svoj deseti naslov prvaka s Barcelonom i tako prestigao legendarnoga Andrésa Iniestu koji u dresu katalonskog kluba osvojio devet šampionskih pehara. Iza Messija u poretku najuspješnijih igrača Barcelone s osam titula prvaka nalaze se trojica Španjolaca: Xavi, Sergio Busquets i Gerard Piqué.  U poretku najtrofejnijih nogometaša s domaćim titulama u Primeri Messi se izjednačio s čuvenim igračem Real Madrida, Joséom Martínezom Sanchezom, poznatijem kao Pirri, danas 74-godišnjakom. Ispred Messija po broju naslova prvaka Španjolske sada je samo jedan nogometaš: Francisco Paco Gento s Real Madridom u razdoblju od 1953. do 1969. godine bio je prvak čak 12 puta. Messi će u lipnju napuniti 32 godine i uopće ne manifestira znakove zasićenja nogometom. Dapače, izgleda gladniji i motiviraniji nego ikad... 

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 02:22