StoryEditor

Kakav je efekt posjeta bh. vlasti Bruxellesu?

Piše desk  /  10.12.2023., 11:55h

U utorak je brojno bh. izaslanstvo boravilo na drugom sastanku Političkog foruma između Europske unije i BiH. S obje strane poslane su ohrabrujuće poruke, a mi smo analizirali koliko će ovaj sastanak pogodovati što skorijem otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Europske unije.

Glavne poruke europskih i bh. dužnosnika s Političkog foruma u Bruxellesu mogle bi se ocijeniti kao pozitivne za Bosnu i Hercegovinu. Istaknuta je obostrana opredijeljenost da naša zemlja u budućnosti postane članica Europske unije. Domaće vlasti su obećale nastavak provođenja reformi, koje dužnosnici Unije prate i očekuju. Profesor Ilija Musa ističe kako je trud domaćih vlasti nagrađen, prenosi RTV Herceg-Bosne.

Unutar BiH među optimistima postoji očekivanje kako bi već do kraja ove godine mogla dobiti datum otvaranja pristupnih pregovora, dok s realističkog pristupa to se očekuje do ožujka iduće godine. Ipak, napredak na usvajanju zakona iz seta 14 europskih prioriteta mora biti ostvaren, bez obzira koliko je teško ostvariti napredak oko pitanja koja su dugi niz godina na čekanju.

Politolog Marko Lucović navodi kako se ponuđena prilika mora iskoristiti bez obzira na brojne unutarnje političke probleme koje BiH ima.

Sugovornici RTV HB navode kako je BiH kao država vrlo specifična, a trenutne geopolitičke okolnosti mogle bi ponukati Europsku uniju da otvori pristupne pregovore. A jasno je koliko je sam pregovarački proces zahtjevan i dugotrajan pa se i tijekom njega određene reforme mogu završiti.

07. svibanj 2024 12:05