StoryEditor
Novoimenovani glavni tužitelj

Kajganić: Tužiteljstvo BiH će nastaviti raditi još snažnije u zacrtanom smjeru

Piše fena  /  20.10.2022., 16:26h

Novoimenovani glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić obratio se danas javnosti, istaknuvši kako će ovo tužiteljstvo nastaviti još snažnije da radi u smjeru koji je započet u posljednjih godinu dana.

Uz zahvalnost iskazanu Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH) za ukazano mu povjerenje, Kajganić je kazao kako je sada situacija relaksiranija, iako je on donosio sve odluke u punom kapacitetu i u prethodnom periodu.

- Danas sam se prilikom izlaganja programa rada osvrnuo na sve one smjernice koje su bitne za Tužiteljstvo BiH – podsjetio je Kajganić, navodeći kako za svoju kandidaturu nije tražio ni od koga, bilo koje političke ličnosti ili institucije, mimo pravosuđa BiH, bilo kakav vid podrške.

U tom je kontekstu podcrtao kako nema prostora za insinuacije koje su se spominjale u javnosti o bilo kakvim neprimjerenim kontaktima s osobama izvan pravosudnog miljea.

Dodao je kako se prihvatio nove odgovornosti i funkcije iz razloga što smatra da može da poboljša rad Tužiteljstva zajedno sa svim tužiteljima i uposlenicima ove institucije.

Istovremeno, podsjetio je na riječi izrečene na sjednici VSTV-a o tome - da se neće boriti za dužnost radi dužnosti, odnosno da će biti spreman podnijeti ostavku ukoliko izgubi podršku članova tog regulatornog tijela.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Kajganić je u kontekstu Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina kazao kako nitko nije zadovoljan procesuiranjem predmeta ratnih zločina.

Istovremeno, podsjetio je da je BiH jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je postigla određene rezultate u tom segmentu, uključujući i rezultate ostvarene u procesu traženja nestalih osoba.  

- Ključni problem u procesuiranju ratnih zločina jeste situacija u kojoj se trećina predmeta u Tužiteljstvu BiH odnose na osobe koja nisu dostupna pravosuđu BiH – kazao je Kajganić.

Mišljenja je kako se mora iznaći način, zajedno s Mehanizmom međunarodnog tribunala i u kontaktima zemalja regije, kako bi izvršili transfer dokaza, "jer nije u izgledu da će te osobe biti procesuirane u BiH".  

Kako je kazao, u fokusu Tužiteljstva BiH je i procesuiranje predmeta organiziranog kriminala, uključujući i predmete koji su proistekli iz dešifriranih aplikacija, naglašavajući kako su na tom planu angažirani svi kapaciteti državnog tužiteljstva.

Najavio je da će do kraja godine biti podignuto nekoliko dosad najsloženijih optužnica koje se odnose na borbu protiv organiziranog kriminala, prvenstveno nerazjašnjenih ubojstava i zloupotreba opojnih droga.

Na upit u vezi s prijavama proisteklim iz izbornog procesa, Kajganić je napomenuo kako Tužiteljstvo BiH ne odlučuje o nadležnosti za predmete u kojima postupa, nego da je nadležnost precizirana u zakonima BiH i Zakonom o Sudu BiH.

U tom je kontekstu podsjetio kako je Tužiteljstvo BiH, po KZ-u BiH, nadležno za zloupotrebe u izbornom procesu za članove Predsjedništva BiH i za PSBiH, navodeći kako su sve prijave uzete u rad, te da je ključno osigurati dokaze.

U osvrtu na pitanje u vezi sa suradnjom s tužiteljstvima u regionu, između ostalih i s Tužiteljstvom Srbije, Kajganić je kazao kako je prošlog tjedna održana regionalna konferencija u Beogradu u čijem je fokusu bilo procesuiranje ratnih zločina te da se radi na unapređenju suradnje.

Na upit u vezi s konkretnim predmetom „Pavlović banka“ potvrdio je kako Tužiteljstvo BiH još nije dobilo odgovor iz Srbije po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, napominjući kako je u većini ostalih predmeta suradnja odlična, naročito na predmetima koji se tiču organiziranog kriminala.

Komentirajući pitanje u vezi s posljednjim izvještajem EK u kojem se navodi kako nema pomaka nabolje u bh. pravosuđu, Kajganić je kazao da u Tužiteljstvu detaljno proučavaju taj izvještaj kako bi popravili stvari koje su identificirane kao negativne.

Na upit u vezi s procesuiranjem visoke korupcije i zastojem na tom planu, Kajganić je odgovorio kako nije sve do Tužiteljstva te da će njegov fokus biti na unapređenju zajedničkog rada svih kako bi se popravilo stanje u tom pogledu.

- Ako bude kvalitetnih izvještaja od policijskih agencija, Tužiteljstvo BiH će procesuirati sve predmete koji budu u radu. Pogrešna je slika da u Tužiteljstvu postoje dokazi u svim tim predmetima koji su medijski interesantni, a da tužitelji neće da podignu optužnicu kako bi Sud presudio - kazao je Kajganić.

Poručio je da u Tužiteljstvu BiH nije takva situacija, te ponovio da će biti značajnih predmeta iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 17:55