StoryEditor
poznati gospodartsvenik

Kabiri: Hercegovina ima nevjerojatne ljude

Piše desk  /  07.01.2024., 20:24h

Vlasnik Aluminija Amir Gross Kabiri dao je intervju za portal Index.hr u kojem je govorio o nizu tema.

Rekao je da je kao poduzetnik uvijek tražio prilike u zemljama u razvoju koje imaju izglede za rast, pa je tako, kada se pojavila prilika za oživljavanje Aluminija, donio poslovnu odluku da ga preuzme. Istaknuo je da Bosnu i Hercegovinu smatra mjestom ogromnih potencijala, a posebno sunčanu Hercegovinu.

Govorio je i o svojoj ulozi u HŠK Zrinjski te istaknuo da taj klub svrstava u top 3 hrvatska kluba u svijetu s Dinamom i Hajdukom.

Zrinjski mora biti u europskoj grupnoj fazi svake sezone, i dokazali smo da je to naše mjesto, i s pravom, rekao je.

Na pitanje o njegovom odnosu s političarima u BiH, posebno s Draganom Čovićem, Kabiri je rekao da nastoji održavati dobre odnose sa svima.

Predsjednik Čović uvijek je bio spreman na otvoren dijalog. S obzirom na to da je po struci inženjer i bio na visokim rukovodećim pozicijama, mogu reći da razumije izazove na čelu tvrtke kao što je Aluminij i utjecaj takvog poslovanja na gospodarstvo. Bio je i do sada je velika podrška.

Vjerujem da imamo isti glavni cilj, a to je zadržati što više obitelji na stabilnim radnim mjestima u Aluminiju i povećati radnu snagu naše obitelji Aluminij i drugih poduzeća u BiH, to je najvažnije.

Ovo je vrlo važno za mene kao stranog ulagača, imati takvu vrstu razumijevanja i podrške, kao i okruženje otvorenosti, što mi daje samopouzdanje da mogu nastaviti ulagati i stvarati rast.

Predsjednik Čović do sada je učinio mnogo za Aluminij, a siguran sam da će tako i ubuduće. On je vrlo mudar političar i zbog toga ga jako poštujem, rekao je Kabiri za Index.hr.

Istaknuo je da je Aluminij zakupio proizvodne pogone na 30 godina te da osigurava radna mjesta za više od 330 obitelji, a očekuje i povećanje na 550-600 zaposlenika.

Osvrnuo se i na svoj život u Mostaru te kako se osjeća kao Židov u BiH.

Mostar je grad koji je orijentiran na obitelj i jako mi se sviđa živjeti ovdje. Mostar i Hercegovina u cjelini imaju nevjerojatne ljude. Također, klima je izvrsna; puno sunca, prekrasni pogledi, izvanredni vinogradi, zapanjujuće lijepa priroda. Kako se više upoznajem sa zajednicom, to sve više imam ambiciju da se usredotočim da stvari učinim još boljima, kazao je Kabiri.

Istaknuo je da je primjećivao antisemitizam u svakoj zemlji u kojoj je živio.

Židovski narod ima snažnu naciju, državu Izrael, koja je jedna od najnaprednijih i najrazvijenijih zemalja na svijetu, i nemojte sumnjati, mi se nikoga ne bojimo. U posljednjih nekoliko tjedana osjećam puno mržnje, i biram riječi pažljivo, ali posljednji tjedni me samo motiviraju da radim bolje u svemu što radimo.

Želimo pokazati toj nekolicini antisemitskih pojedinaca što znači uspjeh. U osnovi, mržnja, netrpeljivost i predrasude samo se hrane negativnošću. Pokušavam ostati iznad toga i raditi pozitivne stvari sa svim tim partnerima u BiH koji pozitivno razmišljaju i imaju pozitivan stav poput mene.

Za one koji su antisemiti kažem da me mogu slobodno nastaviti mrziti, ali u osnovi su oni ti guraju cijelo društvo prema dolje, zaključio je.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 14:23