StoryEditor
velika britanija

Kabinet Liz Truss prva britanska vlada bez bijelih muškaraca na najvišim funkcijama

Piše hina  /  06.09.2022., 21:56h

Nova britanska premijerka Liz Truss imenovala je u utorak vladu u kojoj po prvi puta bijeli muškarci neće obnašati četiri najvažnije ministarske pozicije u zemlji, prenosi Reuters.

Prvi puta, nijedno od četiri glavne funkcije - premijera, ministra financija, te vanjskih i unutarnjih poslova - neće obnašati bijeli muškarac.

Premijerka Liz Truss  imenovala je Kwasija Kwartenga - čiji su roditelji došli iz Gane 1960-ih u Veliku Britaniju - za prvog crnog ministra financija.

James Cleverly prvi je tamnoputi ministar vanjskih poslova. Cleverly, čija je majka iz Sierra Leonea, a otac bijelac, u prošlosti je govorio o proživljenom maltretiranju kao dijete mješovite rase.

Suella Braverman, čiji su roditelji došli u Britaniju iz Kenije odnosno Mauricijusa prije šest desetljeća, nasljeđuje Priti Patel na mjestu ministrice unutarnjih poslova.

Druga je to pripadnica etničke manjine koja će voditi ministarstvo unutarnjih poslova.

Tek je 2002. po prvi puta pripadnik etničke manjine postao član vlade kada je Paul Boateng imenovan ministrom financija.

Podrijetlom Indijac Rishi Sunak bio je prethodnik Kwartenga na mjestu ministra financija i suparnik Truss u utrci za predsjednika Konzervativne stranke.

"Politika je odredila ritam. Mi sada tu raznolikost tretiramo kao nešto normalno", rekao je Sunder Katwala, direktor nestranačkog think-tanka za migracije i identitet British Future. "Brzina promjene je izvanredna", dodaje.

No najviše položaje u gospodarstvu, pravosuđu, državnoj službi i vojsci uglavnom popunjavaju bijelci, dok su samo četvrtina konzervativnih zastupnika u parlamentu žene, a 6 posto čine manjine, navodi Reuters.

Truss je nadalje Bena Wallacea ponovno imenovala na mjesto ministra obrane, Brandon Lewis zamjenjuje Dominica Raaba na mjestu ministra pravosuđa, a Therese Coffey bit će potpredsjednica vlade i ministrica zdravstva i socijalne skrbi.

Dnevnik.ba

24. studeni 2022 10:43