StoryEditor
Cullinan dijamant

Južnoafrikanci traže od Velike Britanije da vrate najveći dijamant na svijetu koji je umetnut u kraljevsko žezlo i krunu

Piše desk  /  07.05.2023., 08:35h

Južnoafrikanci pozivaju Veliku Britaniju da vrati najveći dijamant na svijetu, poznat kao Afrička zvijezda, koji je postavljen u kraljevsko žezlo koje je kralj Charles III držao na krunidbi u subotu.

Dijamant od 530 karata, otkriven je u Južnoj Africi 1905. godine i predstavljen britanskoj monarhiji od strane kolonijalne vlade u zemlji, koja je tada bila pod britanskom vlašću.

Sada, usred globalnog razgovora o vraćanju umetničkih djela i artefakata koji su opljačkani tijekom kolonijalnih vremena, neki Južnoafrikanci pozivaju da se dijamant vrati.

Službeno poznat kao Cullinan I, dijamant u žezlu izrezan je iz Cullinan dijamanta, kamena od 3.100 karata koji je iskopan u blizini Pretorije.

Manji dijamant izrezan od istog kamena, poznat kao Cullinan II, nalazi se u Carskoj državnoj kruni koju nose britanski monarsi u svečanim prilikama. Zajedno sa žezlom, čuva se sa ostalim krunskim draguljima u Londonskom tornju.

Replika cijelog Cullinan dijamanta, koji je otprilike veličine muške šake, izložena je u Muzeju dijamanata u Cape Townu, piše France24.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 05:16