StoryEditor
Odmetnuta gruzijska regija

Južna Osetija najavila referendum o pripojenju Rusiji

Piše desk  /  13.05.2022., 20:49h
Predsjednik na odlasku Južne Osetije, Anatolij Bibilov, objavio je danas da će se referendum o priključenju ove odmetnute gruzijske regije Rusiji održati 17. srpnja, javljaju ruski mediji.

U poruci na predsjednikovoj web stranici navodi se da je ovu odluku donio rukovodeći se "povijesnom željom naroda Južne Osetije za ponovnim ujedinjenjem s Rusijom i u skladu s paragrafom 16. članka 50. ustava Južne Osetije".

"Pokrenuti referendum Republike Južne Osetije s pitanjem ‘Podržavate li ujedinjenje Republike Južne Osetije i Rusije?‘. Odrediti datum referenduma na 17. srpnja 2022.", navodi se u dekretu, prenosi Index.hr.

Novi predsjednik: Čekamo signal iz Rusije

Inauguracija predsjednika Alana Gagloeva, koji je prošlog vikenda pobijedio na izborima, održat će se nakon 21. svibnja. Glagoev je ranije za TASS izjavio da bi Rusija trebala dati zeleno svjetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije.

"Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera (Rusiju). Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati", rekao je Glagoev.

Gruzija: Bilo kakav referendum je neprihvatljiv

Odnos Moskve prema Južnoj Osetiji i Abhaziji postavio je presedan za najnovija događanja u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin je 21. veljače priznao ukrajinske oblasti Donjeck i Luhansk kao neovisne i tri dana kasnije izvršio invaziju pod izlikom zaštite ruskog stanovništva od "genocida" koji provode ukrajinske snage.

Gruzija je priopćila da su planovi o bilo kakvom referendumu neprihvatljivi. Potezi Južne Osetije u smjeru pridruživanja Rusiji bi zasigurno izazvali snažnu osudu Zapada.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:16