StoryEditor
SEUL SE OSRAMOTIO

Južna Koreja pokušala odgovoriti Pjongjangu, no njezina je raketa zakazala i odmah pala na tlo

Piše hina  /  05.10.2022., 07:29h

Južna se Koreja ispričala zbog pada rakete koji uzbunio stanovnike obalnog grada Gangneunga

Južnokorejska i američka vojska ispalile su rakete u more, kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila preko Japana, koje je izazvalo međunarodnu osudu, priopćio je Seul u srijedu.

Sjeverna Koreja u utorak je testirala testirala balistički projektil koji je letio najdalje do sada, preletjevši Japan prvi put u pet godina, zbog čega je stanovništvo Japana upozoreno da potraži sklonište.

Južnokorejska i američka vojska na to su reagirale lansiranjem svojih raketa, priopćio je južnokorejski združeni stožer u srijedu, dodajući da je svaka strana ispalila dvije balističke rakete kratkoga dometa ATACMS proizvedene u SAD-u.

Dvije su vojske zasebno potvrdile da se južnokorejska raketa Hyunmoo-2 pala srušila nakon lansiranja, ali nije bilo žrtava.

Južna se Koreja ispričala zbog pada rakete koji uzbunio stanovnike obalnog grada Gangneunga. Neki su korejski mediji izvjestili da su stanovnici tog mjesta pomislili da ih je Sjeverna Koreja napala. Južna Koreja je rekla da istražuje pad rakete.

Lansiranje rakete trebala je biti demonstracija snage, no završilo je sramotom.

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida najoštrije su osudili sjevernokorejsko pokusno lansiranje, Europska unija nazvala ga je "bezobzirnom i namjerno provokativnom akcijom", a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je lansiranje i rekao da se njime krše rezolucije Vijeća sigurnosti.

SAD je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da u srijedu održi sjednicu o Sjevernoj Koreji, ali diplomati su rekli da se Kina i Rusija protive javnoj raspravi petnaesteročlanoga tijela.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 17:27