Article_Top_970x250

Južna interkonekcija: Traži se odvojak i proširenje mreže plinovoda prema Livnu

predstavljanje projekta u hbž-u

Južna interkonekcija: Traži se odvojak i proširenje mreže plinovoda prema Livnu

tra 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Plinovod će na teritoriju BiH ukupno biti dugačak 168,54 kilometra, a projekt je vrijedan preko 100 milijuna eura.

Sastanak na temu "Južna interkonekcija plinovoda" održan je u četvrtak u zgradi Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) u Livnu, a na kojem je prisutnima predstavljen projekt "Južna interkonekcija", kronološke faze razvoja i faza u kojoj se trenutno nalazi.

Tom prigodom direktor tvrtke BH-Gas d.o.o. Jasmin Salkić je istaknuo kako "Južna interkonekcija" predstavlja strateški projekt Vlade FBiH, jer će se suradnjom i povezivanjem na plinovodnu mrežu iz Republike Hrvatske (RH) omogućiti sigurnost opskrbe krajnjeg korisnika.

Direktor projekta USAID EPA Mak Kamenica upoznao je prisutne s aktivnostima USAID-a u projektu "Južne interkonekcije" kroz financiranje Studije utjecaja na okoliš i društvo te pripremu posebnog Zakona o ovom projektu. Istaknuo je kako će "Južna interkonekcija" omogućiti sigurnu opskrbu plinom na prostoru FBiH.

Također je naglašena i iskazana neosporna spremnost djelovanja i pomoći jedinicama lokalne samouprave i Vladi HBŽ-a pri kasnijim distributivnim fazama implementacije projekta Južne interkonekcije.

Ovaj projekt nastavak je na postojeću plinovodnu mrežu u RH, koja za cilj ima proširenje magistralne mreže plinovoda na relaciji Zagvozd-Imotski-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Novi Travnik s odvojkom za Mostar u dužini od 53 kilometra.

Plinovod će na teritoriju BiH ukupno biti dugačak 168,54 kilometra, a projekt je vrijedan preko 100 milijuna eura.

Konstruktivnom i argumentiranom raspravom jednoglasni zaključak sa sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti s područja HBŽ-a je da daju punu potporu projektu "Južne interkonekcije", kao jednom od glavnih preduvjeta strateške energetske neovisnosti Federacije BiH.

Budući da trasa budućeg plinovoda dijelom prolazi i kroz prostor Hercegbosanske županije, na sastanku je razmatrano i zaključkom usvojeno kako će zastupnici u Parlamentu FBiH amandmanski djelovati prema Vladi FBiH na prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji, kako bi se pored već navedenog odvojka za Mostar uvrstio odvojak i proširenje magistralne mreže plinovoda prema gradu Livnu.

Predstavnici BH-Gas-a d.o.o. i USAID EPA složili su se s tom idejom, te naglasili kako je potrebno u što kraćem vremenskom razdoblju iznaći formalno-pravno rješenje za mogućnost odvojka plinovoda prema Livnu s mogućnošću, ako u kasnijem vremenskom razdoblju bude zanimanja i potrebe, proširenja istoga prema područjima općina Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo.

Inače, sastanku su nazočili predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin, predstavnici resornog Ministarstva gospodarstva HBŽ-a, direktor tvrtke BH-Gas d.o.o. Jasmin Salkić, direktor projekta USAID EPA Mak Kamenica, predsjedatelj Skupštine HBŽ Jozo Ćosić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ante Baković, Petar Galić i Boro Krišto, delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivan Ivić, Stipan Šarac i Jasenko Tufekčić, gradonačelnik Livna Darko Čondrić, načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić i načelnik Kupresa Zdravko Mioč, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Dnevnik.ba