StoryEditor
napetosti

Južna i Sjeverna Koreja razmijenile hitce upozorenja blizu morske granice

Piše hina  /  24.10.2022., 10:30h

Pomorska granica, koja se smatra vrućom točkom, bila je tijekom godina poprište niza okršaja dviju Koreja.

Južnokorejska vojska je u ponedjeljak ujutro ispalila hitce upozorenja prema sjevernokorejskom brodu, ocijenivši da je ovaj povrijedio morsku granicu oko koje se dvije zemlje spore, objavila je novinska agencija Yonhap.

Sjevernokorejski teretni brod prešao je Sjevernu graničnu crtu (NLL) blizu otoka Baengnyeonga u 3.42 sati ujutro, a zatim se vratio na sjever nakon hitaca upozorenja južnokorejske vojske, priopćio je južnokorejski stožer združenih snaga, prenosi Yonhap.

Agencija prenosi i priopćenje sjevernokorejske vojske koja tvrdi da je južnokorejski ratni brod nekoliko minuta posije povrijedio granicu te da je vojska Pjongjanga reagirala ispalivši deset topničkih granata kao upozorenje.

"Još jednom smo uputili oštro upozorenje neprijateljima koji stoje iza ovih provokacija na moru što dolaze nakon topničkih hitaca i objavljivanja prekograničnih poruka putem razglasa", rekao je glasnogovornik glavnog stožera sjevernokorejske vojske.

Pomorska granica, koja se smatra vrućom točkom, bila je tijekom godina poprište niza okršaja dviju Koreja.

No napetost je zadnjih tjedana porasla nakon lansiranja raketa i topničke baražne vatre Pjongjanga koje su Južna Koreja i Japan ocijenili provokacijom. 

Razmjena hitaca upozorenja u ponedjeljak dolazi na dan kada američka državna podtajnica Wendy Sherman dolazi u Japan na trostrane razgovore s Tokiom i sa Seulom, saveznicima Washingtona, koji trebaju biti potvrda jedinstva nakon sjevernokorejskih uzastopnih lansiranja projektila.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 07:40